[FOTO] Tužna sudbina tvornice majburgera: Pogledajte kako danas izgleda nekadašnji ponos bilogorske mesne industrije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pogon bivše Bjelovarske industrije mesa u Malim Sredicama, one iz koje su u neka dobra stara vremena svakodnevno izlazili kamioni nakrcani majburgerima, prodaje se za 16 milijuna kuna. Kompleks koji se prostire na 12 hektara u širem centru Bjelovara na popisu se 138 nekretnina namijenjenih prodaji tvrtke Fortanova grupe, tvrtke koja je naslijedila imovinu propalog Agrokora. Hoće li se ovoga puta doista pronaći kupac koji će zasukati rukave i staviti u funkciju kompleks zapušten već gotovo dva desetljeća, teško je prognozirati, jer potrebno je doista veliko ulaganje.

Šoping centar i stambeni kompleks

Bivši vlasnik, Ivica Todorić, „majburgeraonicu” isprva je htio sravniti sa zemljom, a potom tamo izgraditi veliki trgovački centar, ali i kompleks zgrada. Ta je ideja bila aktualna za vrijeme bivšeg bjelovarskog gradonačelnika Antuna Korušeca, a valja podsjetiti i da je Agrokor svojedobno zatražio izmjene GUP-a koje su i prihvaćene. Govorilo se tada, iako neslužbeno, da Agrokor na mjestu bivšeg BIM-a planira izgradnju prvog pravog bjelovarskog šoping-centra s 20-ak svjetski poznatih brendova poput New Yorkera, Deichmanna i slično koji bi se, zajedno s parkiralištem i ostalim pratećim sadržajima prostirao na šest hektara, dok na preostaloj polovici zemljišta traže poslovnog partnera za izgradnju stambenog naselja. Vrijednost investicije procjenjivala se na 40-ak milijuna eura. No, strateški partner na kraju se ipak nije pojavio pa je ta priča pala u zaborav.

Od majburgera do kebaba

Uslijedio je plan o izgradnji moderne klaonice po HALAL standardu. Umjesto majburgera, iz Velikih Sredica trebali su izlaziti kebabi, a taj je plan bio kudikamo osmišljeniji od stanogradnje i izgradnje novog trgovačkog centra. Bilogorski kraj tradicionalno je stočarski kraj, a kompleks BIM-a i dalje se sastoji od klaonice i hladnjače i ostalih sadržaja potrebnih za preradu mesa. Vrijednost te investicije, neslužbeno, bila je 20-ak milijuna eura, a čak je osnovana i projektna tvrtka Moje domaće meso (MDM) koja je trebala iznjedriti taj projekt. Direktor MDM-a Saša Suhi najavljivao je najmoderniju klaonicu u Europi, zapošljavanje između 50 i 100 djelatnika i veliku izvoznu ekspanziju. No, ta je projektna tvrtka 2019. godine završila u stečaju.

Foto: njuskalo.hr


PODIJELI S PRIJATELJIMA!