Hoće li zamrznuta cijena plavog dizela zamrznuti jesensku sjetvu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Cijene benzina i dizela su veće. S druge strane cijena plavog dizela je ostala zamrznuta na 8 kuna i 49 lipa. Uz to je Agencija za plaćanja u poljoprivredi za 40 tisuća 326 poljoprivrednika odobrila dodatno pravo na potrošnju plavog dizela u iznosu od 7,2 milijuna litara. I sve bi to i bilo u redu kada bi plavog dizela bilo, ali to prečesto nije slučaj. Povećali su kvote za gorivo kojeg nema.

-Od svih pumpi ga imate samo na Ininima jer ona ima kakvu-takvu vlastitu proizvodnju plavog dizela – ne krije nezadovoljstvo tomašički ratar Slavimir Brkić.

Za ostale postaje je nabavna cijena veća od prodajne i nemaju računice. Nerijetko se uz to desi da i na benzinskim postajama na kojima plavog dizela ima, on brzo nestane. Brkić je tako, kaže, uzaludno obilazio Garešnicu, Hercegovac i Velike Zdence u potrazi za tim poljoprivrednim gorivom. Jesenska sjetva je tu, a pitanje je hoće li se moći i odraditi ili će strojevi stati.

-Uz tu visoku cijenu se sada još moramo i snalaziti za to da uopće dođemo do plavog dizela jer su obustavljene i dostave različitih dobavljača jer ni oni ne mogu naći svoju računicu i ostvariti pozitivno poslovanje – ljuti se Brkić.

Rješenja za taj problem ima, Hrvatska poljoprivredna komora ga je već predložila.

-Hrvatska poljoprivredna komora traži da se od 01.01. ukine plavi dizel, da ostane samo dizel, ali da poljoprivrednici imaju subvencionirani dizel za svoju poljoprivrednu proizvodnju – navodi član Skupštine HPK Miško Šklempe.

Ovakva situacija je, sigurni su poljoprivrednici, neodrživa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!