Nakon poskupljenja stambenih kvadrata, poskupljuje i pričuva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Silna poskupljenja građevinskih i drugih radova u posljednje vrijeme sve češće prenose se i na stambene pričuve. Postojeći iznosi koje plaćaju stanari, pogotovo kada je riječ o starijim zgradama koje je potrebno obnavljati, sada postaju dovoljni samo za pokrivanje tekućih troškova, dok za investicije ne ostaje ništa.

„Postoji zakonski minimum cijene pričuve, a on se određuje prema cijeni izgradnje. Prije 15 godina izgradnja je bila gotovo dvostruko jeftinija nego što je danas i sada dolazimo do toga da pričuva jedva pokrije ono što je zakonom propisano. Nakon što se pokrije trošak osiguranja zgrade, protupožarne zaštite, deratizacije i čišćenja dimnjaka, na računu zgrade gotovo da ne ostane ništa”, poručuje Mario Brestovečki, direktor bjelovarske tvrtke za upravljanje zgradama Beming.

Uz zakonski propisane troškove koje „pokriva” pričuva, tu su i oni poput plaćanja računa za rasvjetu zajedničkih prostora, čišćenja i slično, a elegantnije rješenje je i taj dio brige prebaciti na tvrtku koja upravlja zgradom.

Kada se sve zbroji, na računu zgrade ostaje nedovoljno novca za kapitalne investicije poput popravka krovišta ili postavljanja energetski učinkovitog pročelja. Stoga, proaktivni predstavnici stanara, pogotovo oni koji znaju da su pred njima veće i neodgodive investicije, razgovaraju sa svojim susjedima i dižu cijene pričuve.

A kada je redovitost uplata u pitanju, s postotkom naplate od 98 posto u Bemingu se mogu pohvaliti da su među najefikasnijim upraviteljima zgrada u Hrvatskoj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!