Zaposlenici u ovim općinama imaju veće plaće od bjelovarskih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prosječne neto plaće u nizu bjelovarsko-bilogorskih općina veće su nego u gradovima, uključujući i Bjelovar koji je godinama opjevan kao industrijsko, poslovno, gospodarsko i svako drugo sjedište županije s udjelom u gospodarstvu od 60 do 75 posto, ovisno o pokazatelju.

Bjelovarski zaposlenici i dalje primaju najveću prosječnu plaću u odnosu na ostale županijske gradove, ali velika, usuđujemo se reći čak i tektonska promjena dogodila se na selu.

Prema podacima Financijske agencije i HGK BBŽ, prosječna mjesečna neto plaća u Bjelovaru je iznosila 5.224 kune i bila je 6,3 posto veća u odnosu na godinu ranije. Plaće u ostalim županijskim gradovima nisu uspjele preskočiti magičnu granicu od pet tisuća kuna, a bjelovarska premoć uvjerljiva je već godinama i nijedan od ostalih gradova Bjelovaru nikad i nije predstavljao dostojnog konkurenta.

„Zagrebačke plaće”

Općine, odnosno sela, nijedan ozbiljan analitičar nije ni uzimao u obzir. Hrvatska sela, pa tako i ona bjelovarsko-bilogorska, propadaju ne od jučer, nego praktički od završetka Drugog svjetskog rata, industrijalizacije i velike pečalbe sa sela u gradove, hrvatske ili njemačke.

Na ovom području izuzetak je bila općina Sirač s jakom građevinskom industrijom i menadžerima s radnim mjestima u Zagrebu. Oni su strašno dizali prosjek pa je bivši načelnik Branimir Miler često znao njurgati o iskrivljenoj statistici.

S prosječnom neto plaćom od 5.696 kuna u Siraču su i dalje na snazi „zagrebačke plaće”, ali taj termin sada možemo proširiti i na Hercegovac, Ivansku, Končanicu i Severin. S prosječnom neto mjesečnom plaćom od 6.356 kuna ta je općina ujedno i prvak po visini plaće. Prosjek iznad 6.000 kn drži se i u Končanici, a vrlo brzo prijeći će ga i u Hercegovcu. Uz već spomenuti Sirač, veću prosječnu plaću od bjelovarske uživaju i zaposlenici iz Ivanske.

Znači li to ujedno i da je, barem u spomenutim općinama na području Bjelovarsko-bilogorske županije, završio trend iseljavanja sa sela u grad i da nam budućnost nosi povratak u ruralna područja?

Poslovni divovi

Možda. Ali treba napomenuti da svaka od spomenutih općina ima barem jednog poslovnog aduta. Primjerice, u Severinu su registrirani Troha-dil i Servisi-ceste, u Hercegovcu sjedište ima Adria Snack, a Sirač je i dalje poznat kao centar građevine. U Ivanskoj se pogonu Navalisa sklapaju brodovi, a Končanica je poznata po ribnjacima.

Na drugoj su pak strani medalje općine u kojima nema poslovnih divova poput Zrinskog Topolovca ili Velikog Trojstva, jedne od rijetkih općina u županiji koja se može pohvaliti većim brojem upisanih osnovnoškolaca. U Zrinskom Topolovcu prosječna plaća iznosi tek 3.148 kuna, a u Velikom Trojstvu 3.445 kuna. To su ujedno i dvije jedine županijske općine u kojima je prosječna mjesečna neto plaća niža od četiri tisuće kuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!