Psi poklali janjce, a ni odgovornih ni pomoći nema. I što sada?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ĐULOVAC – Ivica Ožeg iz Donje Vrijeske, naselja općine Đulovac bavi se ovčarstvom i na gospodarstvu ima oko sto ovaca. Bilo bi ih i više da mu stado nisu prorijedili napadi, ali ne ni vukova ni čagljeva već pasa. Njegovim su se janjcima sladili jedan hrvatski i jedan njemački ovčar.

-Ti psi su se pojavili u selu i na početku su bili pitomi, ali s vremenom su oni ogladnjeli i počeli su se ponašati kao lovci i klati grla – kaže Ožeg.

Što je glad bila veća, to je više grla nastradalo.

-Nailazili smo na pašnjaku na po tri, četiri rastrgana grla i pojedena. Tada su se približavali i došli i u staju, jedno jutro sam krenuo hraniti ovce i na nekih pedesetak metara od staje sam vidio psa kako guši janje – opisuje stanje s kojim se suočavao đulovački ovčar.

Ni ograda oko pašnjaka nije pomagala jer su ju psi preskočili. Izgubio je Ožeg 18 janjaca od veljače do svibnja koliko je trajao krvavi pseći pir. Isti su psi haračili u nekoliko naselja đulovačke općine, pa nemale gubitke zbraja nekoliko obitelji koje su se još proljetos za pomoć obratile i općinskom komunalnom redaru i policiji i lovcima. No, lovci su pogrešna adresa jer oni u tom slučaju nemaju nikakve ovlasti.

-Lovac ne smije u naseljenom području do 300 metara uopće koristiti lovačko vatreno oružje – objašnjava predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Mato Kovačević.

Za problem pasa lutalica je, kaže Kovačević, zadužena lokalna samouprava. Ovčari međutim još uvijek nisu dobili pomoć ni od koga, pa razmišljaju i o tužbi. Načelnik Đulovca Anđelko Kolić pak ističe da Općina ima ugovor o zbrinjavanju pasa.

-Mi imamo ugovor s udrugom za zaštitu životinja, mislim da je iz Pakraca ta veterinarska ambulanta, ali nakon što ih mi nazovemo i kada oni dođu tih pasa više nema i oni su nemoćni – kaže Kolić.

Štete koje je stvorio izgladnjeli pseći dvojac su velike, prevelike za općinu koja ne zna kako pogođenim uzgajivačima pomoći.

-Kako da im pomognemo ne znam ni sam. Pričao sam s pročelnikom da vidimo što možemo i mislili smo uputiti zahtjev prema županiji i ministarstvu da vidimo mogu li oni pomoći – navodi đulovački načelnik.

I dok se loptica odgovornosti prebacuje na nekoga drugoga, ovčarima preostaje gledati gubitke. Jedan od pasa koji su haračili općinom je navodno pregažen, drugi je pronađen kod jednog mještanina, ali kako pas nije čipiran on tvrdi da pas nije njegov već da mu on samo nekada da malo hrane. Pojave li se novi grabežljivci đulovački ovčari vjeruju da će opet biti prepušteni samima sebi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!