Prvi pacijenti po novoj bolnici se gube, no imaju samo riječi hvale. Sutra će je obići i državni vrh

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Svaki dio otvorenja nove bolnice u Bjelovaru pomno se prati, od javnosti, osoblja pa sve do medija. Ambulante su nedavno počele s radom dok su ovih dana u novoj zgradi bolnice trebali otvoriti Objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevna bolnica i kirurgija. Sutra, u subotu, bolnicu će obići i državni vrh, predvođen premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

 No, prije nego premijer prošeće hodnicima nove bjelovarske ljepotice, zgradu su prvo “testirali” oni koji će ju koristiti, nadajmo se što manje, a to su građani. Prvi dan otvorenja ambulanti, u novu bolnicu imao je prilike zakoračiti Josip Fuček iz Bjelovara.

– Bio sam u prizemlju. S obzirom na prijašnju kiruršku ambulantu ova u novoj bolnici je deset puta veća. Vidio sam nekoliko previjališta te šalter gdje je medicinska sestra. Na ulazu u samu zgradu se nalazi portir koji objasni gdje se što nalazi. S obzirom na to da je bilo dosta ljudi, uopće nije izgledalo da je gužva zbog same veličine prostorija. Svi smo se raspodijelili na određena vrata tako da nije kao prije da ljudi hodaju jedni po drugima i da se do ambulante ne može ni doći – kaže Fuček.

Sve je puno bolje, ljepše, a samim time i ugodnije

– S obzirom da je osoblje preselilo prvi dan kada sam bio, malo je izgledalo kao da se traže, što je normalno. No s vremenom mislim da će sve super funkcionirati. Bilo bi još bolje kada bi se na pretrage kraće čekalo, ali otom potom. Sve u svemu, za sada sam dobio pozitivan dojam – poručuje jedan od prvih pacijenata nove bjelovarske bolnice.

Usprkos 200 milijuna kuna kredita kojeg Bjelovarsko-bilogorska županija ima, pozitivno na novu zdravstvenu ustanovu u gradu gleda i župan Marko Marušić koji je u društvu gradonačelnika Darija Hrebaka i ravnateljice OB Bjelovar Sanele Grbaš Bratković posjetio novu zgradu. Posebno je istaknuta potpora Vlade koja je neupitna.

– Imamo potporu Vlade, imao sam nedavno sastanak u ministarstvu financija što se tiče rata kredita od 17 milijuna za iduću godinu. Cilj je ne ugroziti cijeli zdravstveni sustav naše županije – rekao je Marušić.

Prizemlje bolnice je opremljeno kao i dio prvog i drugog kata, ali što je zgrada bliže suncu, to će trebati sve više novca.

– I druge su se bolnice opremale kroz određeni broj godina. Kako budemo imali sredstava, tako ćemo se opremati. Sve je to jedan veliki proces, nije to opremanje kuće pa ću kupiti ovakav kauč, ovdje mora biti sve po pravilima, a svi potrebni uređaji puno koštaju. S onime što imamo krećemo, imamo osoblje, sve što nam treba – poručila je Grbaš Bratković.

Oba projekta “Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici u Općoj bolnici Bjelovar” i “Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji”, sufinancirana su sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj pa je Bjelovar posjetila i Nataša Tramišak, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

– Iznos od 72 milijuna kuna bio je izazov s kojim se bolnica suočavala u posljednje dvije godine kako bi privela kraju ova dva projekta, OHBP i dnevne bolnice zahvaljujući kojima će stanovnici ovog grada i županije imati kvalitetniji pristup zdravstvenoj skrbi. Smisao svih ulaganja iz nacionalnog proračuna i EU fondova upravo i ide u tom smjeru da se poboljša kvaliteta života naših stanovnika – istaknula je ministrica Tramišak te čestitala svima koji su sudjelovali u projektu.

Što će na još jedan veliki pothvat BBŽ reći premijer Plenković, tek treba čuti. Ono što je sigurno je podrška Vlade na koju Bjelovarsko-bilogorska županija može računati i u 2023. godini.

FOTO: BBŽ

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!