[FOTO i VIDEO] Snimljeni kadrovi za serijal o vojnim operacijama kojima je slomljen Miloševićev san o Velikoj Srbiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vojnici u maslinastim i maskirnim uniformama, oružjem, vojna vozila… Ovakvi prizori u središtu Bjelovara ovih dana mnoge su građane zaintrigirali, ali i podsjetili na Domovinski rat i vremena za koja nitko ne želi da se vrate.

Srećom, nije riječ opet o ratnom stanju, već nečem sasvim drugom. Naime, u Bjelovaru je počelo snimanje filmskih ilustracija za novi dokumentarni serijal koji potpisuje producent Miljenko Manjkas. Riječ je projektu radnog naziva Otkos/Orkan/Papuk – Propast projekta Velike Srbije“ u sklopu kojega će prvi put biti detaljno obradjene prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu – Otkos 10, Orkan 91, Papuk 91 i Bilogora 91. Nakon studijskih snimanja razgovora sa relevantnim sudionicima i svjedocima spomenutih ratnih zbivanja, na red su došle i igrane scene koje će, uz računalne animacije, upotpuniti serijal od ukupno osam epizoda.

-U Bjelovaru trenutno snimamo kadrove za dio serijala koji rekonstruira akciju oslobađanje bjelovarske vojarne Bilogora 29. rujna 1991. godine, tada kasarne Božidara Adžije. Snima se na autentičnim lokacijama iz tog vremena – u današnjem Državnom arhivu gdje je 1991. bilo zapovjedništvo 105. brigade i 55. bataljuna te Teritorijalne obrane, potom u zgradi bivše Gradske uprave gdje je prije 30 godina bilo zapovjedništvo Operativne zone, a važne kadrove snimili smo i u samoj vojarni – otkriva producent Miljenko Manjkas.

Dio kadrova snimljen je i u samom središtu Bjelovara, zbog čega je u subotu privremeno za promet zatvoren dio grada. Značaj doprinos projektu dali su i članovi bjelovarskog Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.

-U našem Muzeju Domovinskog rata čuvamo mnoštvo eksponata iz tog vremena, kao što su uniforme, oružje, karte i drugi predmeti koje smo rado ustupili za snimanje. Riječ je o potpuno autentičnim eksponatima, mnogi su zaista bili u funkciji u rujnu 1991. – kaže Marin Sabolović, predsjednik Društva koji je, zajedno s kolegama, spremno preuzeo uloge statista u serijalu.

Ideja o dokumentiranju važnih činjenica vezanih uz spomenute operacije rodila se prije nekoliko godina. Idejni začetnik je Željko Brkić, a glavni cilj je rekonstruirati i publici dočarati operacija čiji je značaj tijekom posljednjih 30 godina nepravedni zanemarivan i potiskivan. Potpuno neopravdano, smatra Manjkas.

-Kad uzmete u obzir činjenicu da su to prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu, da je u operacijama Otkos, Orkan i Papuk oslobođeno četiri puta više okupiranog teritorija nego u Bljesku, već otprilike možete pojmiti koliki je značaj te operacije. U spomenutim akcijama smrtno je stradalo preko 400 branitelja, a one su bile presudne za propast projekta tzv. Velike Srbije – tumači Manjkas.

Dodaje kako su njegovi sugovornici, ratni zapovjednici i drugi sudionici zbivanja na samom početku Domovinskog rata bili vrlo otvoreni, što je i logično jer je od tada prošlo vise od 30 godina.

-Mnogi od njih prvi su put otvoreno progovorili u pojedinim zbivanjima u ratu, o problemima do kojih je dolazilo na terenu, a o kojima se do sada malo i stidljivo govorilo – kaže Manjkas.

Svi prikupljeni i snimljeni materijali uskoro će u montažu, a ubrzo nakon toga serijal bi trebao biti i prikazan.

Miljenko Manjkas


PODIJELI S PRIJATELJIMA!