Uspješno lobiranje župana Marušića: Opremanje nove bolnice bit će uvršteno u državni proračun

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vlada će nastaviti otplaćivati rate kredita koji je Bjelovarsko-bilogorska županija podigla za izgradnju nove zgrade bolnice, ali i financirati opremanje te ustanove, istaknuo je premijer Andrej Plenković nakon radnog sastanka. Opremanje bolnice kojoj gravitira stotinjak tisuća pacijenata i kvalitetnija zdravstvena skrb glavne su teme sastanka premijera i ministra zdravlja Vilija Beroša s ravnateljicom Opće bolnice Bjelovar Sanelom Grbaš – Bratković, županom Markom Marušićem i gradonačelnikom Darijem Hrebakom.

Izgradnja nove zgrade bolnice koštala je 272 milijuna kuna pri čemu je 72 milijuna kuna povučeno iz EU fondova, a Bjelovarsko-bilogorska županija zadužila se za preostalih 200 milijuna kuna. Godišnja rata za kredit iznosi 17milijuna kuna, a bez pomoći države, zdravstveni sustav županije bio bi finacijski preopterećen, a pružanje zdravstvene skrbi postalo bi upitno.

“Stalno smo u kontaktu sa županom, jer je bivši župan za izgradnju bolnice uzeo dva kredita čija je ukupna vrijednost veća od 200 milijuna kuna, pa je Vlada preuzela financiranje tih obaveza kako bi se rasteretio zdravstveni proračun Bjelovarsko-bilogorske županije”, rekao je premijer Plenković te dodao da se priprema financijski model za dovršetak uređenja bolnice, a ta sredstva bit će uvrštena u državni proračun za 2023. godinu.

Župan Marko Marušić zahvalio je premijeru na odličnoj suradnji te dodao da je na ovaj način spašen zdravstveni sustav županije.

Predsjednik Vlade RH obišao je novu zgradu bolnice u kojoj je danas započeo Objedinjeni hitni bolnički prijem, a prethodno je nazočio Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a i susreo se s bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!