Tko se od gradova i općina u BBŽ isprsio i studentima ponudio bolje potpore?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Školovanje košta i to neovisno jeste li prvi razred osnovne škole ili brucoš na fakultetu. Što smo stariji, svaka dodatna kuna dobro dođe pa ne čudi što sve jedinice lokalne samouprave na neki način nastoje voditi brigu o svojim školarcima i studentima, a izuzetak nisu ni Gradovi i Općine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Provjerili smo iznose na koje studenti mogu računati, a ta se računica neminovno razlikuje. Donosimo informacije u grubo, a svi detalji oko natječaja mogu se potražiti na službenim stranicama Gradova ili Općina.

BJELOVAR – U ovoj godini Grad Bjelovar će za stipendije studenata izdvojiti 857 000 tisuća kuna. Studentska stipendija iznosi 800 kuna na mjesec, a trenutačno je 110 studenata u isplati.

ČAZMA – Čazma ima jednokratnu novčanu pomoć za sve redovne studente u iznosu od tisuću kuna. Ove godine zaprimljena su 83 zahtjeva. Čazma ima i studentske kredite gdje Grad sufinancira kamatu u stopostotnom iznosu, a također se sufinancira autobusna karta studentima 50 posto iznosa. U proračunu se za sve studentske potpore izdvaja oko 120 tisuća kuna.

DARUVAR – Daruvar ove godine ima pet stipendija za studente gdje je mjesečni iznos po studentu tisuću kuna. Gradonačelnik Damir Lneniček naglasio je da postoji mogućnost da se iznos poveća, ali da sve ovisi o broju pristiglih zahtjeva. Isto tako, Grad Daruvar raspisuje natječaj pokojne Daruvarčanke Slavice Rukavine koja je imovinu ostavila Gradu uz naglasak da se novac da studentima slabijeg imovinskog stanja i to ne manje od tisuću kuna mjesečno po studentu. Za razliku od Gradskih, korisnici ove stipendije, po želji pokojne sugrađanke, dužni su nakon završetka školovanja istu vratiti.

GAREŠNICA – Do 4. studenog studenti s područja Garešnice mogu se javiti za novčanu potporu Grada. Dodijelit će se osam stipendija u iznosu od 600 kuna za studente, a isplaćivat će se tijekom deset mjeseci u akademskoj godini. Poseban natječaj imaju u Garešnici studenti medicine koji mjesečno od Grada kroz akademsku godinu dobivaju 1500 kuna.

GRUBIŠNO POLJE – Natječaj za studente tek treba biti raspisan u Grubišnom Polju. Potpora se daje za osam studenata i to u iznosu od tisuću kuna po studentu.

BEREK – Studenti s prebivalištem na području općine Berek mogu računati na 1500 kuna bespovratne potpore. Potpora se odnosi na sve studente, redovne i izvanredne te studente poslijediplomskih studija.

DEŽANOVAC – Uskoro će pomoć dobiti svi studenti s područja općine Dežanovac koji će zadovoljavati uvjete natječaja. Općina daje tisuću kuna po studentu za što se iz Općinskog proračuna izdvaja oko 50 tisuća kuna. Obično se za pomoć javi oko 50 studenata, no ako brojka bude veća, Općina će povećati iznos.

ĐULOVAC – Javni natječaj za studente je u tijeku i bit će otvoren do 18. studenog. Pravo na studentsku potporu u Đulovcu imaju redovni studenti preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog ili stručnog studija, koji prvi put upisuju studijsku godinu. Iznos koji će studenti dobiti još nije poznat jer sve ovisi o broju pristiglih zahtjeva.

IVANSKA – Svoje studente Općina Ivanska daruje prije Dana općine što znači da su svoj dio kolača dobili još u lipnju. Točnije, svaki student dobio je tisuću kuna. Općina je u proračunu za njih osigurala 60 tisuća kuna, a prema pristiglim zahtjevima, 33 tisuće utrošene su za redovne studente i 12 tisuća za izvanredne. Na mjeru se javilo oko 30 studenata.

KAPELA – Općina Kapela još nema potpore za studente, ali to bi se moglo promijeniti od ove godine. No, prije nego odluka bude stavljena na stol, Kapela se želi konzultirati sa studentima kako bi se vidjele njihove stvarne potrebe. Dakle, u Kapeli se studenti još samo malo moraju strpiti, ali imat će čast i sami sudjelovati u odluci Općine.

KONČANICA – Jedna od Općina koja je povećala iznos za studente je Općina Končanica. Umjesto 500 kuna, studenti će ove godine dobiti tisuću kuna, a mogu se na javni poziv prijaviti do kraja mjeseca. Ukupno je u proračunu osigurano 40 tisuća kuna. Končanica dodjeljuje dvije stipendije, ali ako se javi više studenata koji ispunjavaju kriterije, stipendiju će dobiti i oni.

ROVIŠĆE – Pravo na jednokratnu i bespovratnu novčanu pomoć redovni studenti imaju u općini Rovišće. Javni poziv upravo je otvoren i to još samo nekoliko dana, do 31. listopada.

Jedna od korisnica Općinske potpore je i Matea Vrdoljak iz Žabjaka, studentica 3. godine Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

– Potpora Općine mi jako puno znači zato što živim i studiram u Zagrebu pa mi svaka kuna dobro dođe. Iznos koji nam Općina daje iz Općinskog proračuna je 2000 kuna. Kako živim u studentskom domu, novac uglavnom trošim na plaćanje smještaja pa sam si tako barem tu troškove smanjila. Iznos potpore je odličan kada uzmemo u obzir koliko nas, redovnih studenata, u općini Rovišće ima. Naravno, ne bi bilo loše i da je veća s obzirom na trenutnu inflaciju. Svaka kuna dobro dođe, ali neću se žaliti. Što se tiče baš te teme, poskupljenja se osjete i u studentskom životu, naravno. Konkretno cijene u menzama su ostale iste, ali imam tu i drugih troškova gdje stvarno moram gledati u kunu koliko nešto košta. Cijene nekih najosnovnijih potrepština jednostavno su previsoke – rekla je Matea.

SEVERIN – Svojim redovnim studentima Severin kroz godinu daje 5000 kuna. Trenutno Općina nema raspisan javni natječaj, ali prema praksi od prijašnjih godina, on bi trebao biti raspisan u jesenskim mjesecima.

SIRAČ – Prema staroj praksi studenti u Siraču dobiju 700 kuna potpore, no Općina je odlučila promijeniti ploču.

– Fokusiramo se na zanimanja koja nam nedostaju, a to su liječnici, stomatolozi i slično. Razmišljamo da, ako nam se netko takav javi, damo stipendije i do 3000 kuna. Samo da nam u općini ostanu zanimanja koja su od presudne važnosti. Problem je što 95 posto studenata gleda da ode iz Sirača. Želimo dati i pomoći, ali kada već dajemo, želimo da bude smisleno i za nekoga tko će doprinijeti samom Siraču – kaže načelnik Igor Supan.

ŠANDROVAC – Općina Šandrova također je odlučila podebljati iznos jednokratne studentske potpore.

– Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća je izglasana izmjena odluke kojom smo potporu po studentu s tisuću podigli na dvije tisuće kuna. Pravo na jednokratnu pomoć imaju svi studenti i redovni i izvanredni jer nam je cilj svima pomoći – navodi načelnik Šandrovca Dario Halauš. Dvije tisuće kuna potpore bi trebali ostvariti svi studenti s područja općine, a vremena za prijavu imaju do 7. studenog.

ŠTEFANJE – Isplatu od 800 kuna uskoro će dobiti redovni studenti u općini Štefanje. Radi se o bespovratnoj potpori.

VELIKA PISANICA – Velika Pisanica novčanu pomoć daje svim svojim studentima, kako redovnim tako i izvanrednim. Visina jednokratne novčane pomoći odredit će se prema broju prijavljenih studenata s područja općine, no svaki bi student trebao dobiti tisuću kuna.

VELIKA TRNOVITICA – Redovni studenti do 31. listopada se mogu javiti za novčanu pomoć Općine od 2000 kuna. Izdašna je to potpora koju Općina Velika Trnovitica nije mijenjala godinama. Načelnik Ivan Marković poručio je da se radi o tradiciji s ciljem da studenti ostanu zadovoljni.

VELIKI GRĐEVAC – Općina Veliki Grđevac stipendira sve svoje studente i to mjesečnim iznosom od 500 kuna kroz akademsku godinu. No, stipendije s odnose na studente od druge godine pa nadalje jer kod brucoša se još ne mogu vidjeti rezultati. Za sada se Općini javilo devet studenata.

VELIKO TROJSTVO – Potpora iznosi 1500 kuna po jednom redovitom studentu, a Općina je u proračunu osigurala ukupno 60 000 kuna. Poziv je raspisan još početkom godine tako da je novac za studente već raspodijeljen. 

ZRINSKI TOPOLOVAC – Svim svojim studentima Zrinski Topolovac kroz akademsku godinu mjesečno daje po 200 kuna. Javni poziv više nije u tijeku.

Potpore su raznolike, a svi oni koji još imaju vremena zatražiti Općinsku pomoć, neka prate službene stranice gdje se nalaze svi detalji. Biti student nije lako, ali svaka pomoć nije na odmet, posebno u kriznim vremenima iz kojih nikako da izađemo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!