Trećina ‘pročešljanih’ bolovanja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je – lažna!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Do početka studenog, točnije do 3. studenog u javnoj raspravi uključeno je nekoliko zakonskih izmjena koje Ministarstvo zdravstva uputilo u raspravu uz ideju da zdravstveni sustav postane stabilniji i održiviji. Ideja je i da se tim izmjenama krene u reformu zdravstvenog sustava. Prema izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, uvest će se stroža kontrola bolovanja. Naime, osim doktora primarne zdravstvene zaštite, kontrolori će moći i kod kuće provjeriti koliko je pacijentovo stanje ozbiljno.

Liječnici koji neosnovano prepišu bolovanje, kaznit će se kaznom između 660 i 2650 eura. Kazna za pacijente koji lažiraju bolovanje je pa od 1060 do 1990 eura. Posebno ako namjerno sprječavanju ozdravljenje ili tijekom bolovanja rade neki drugi posao, poput radova na zemlji.

Istražili smo i kakvo je stanje na području naše županije. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ispostave Bjelovar javljaju o trenutnom stanju.

– U rujnu 2022. godine na području Bjelovarsko-bilogorske županije 3626 osiguranika koristilo je pravo na privremenu nesposobnost za rad odnosno bolovanje. Od 01.01.2022. godine do 20.10.2022. godine u kontrolama je pregledano 725 osiguranika na PNR-u od čega je zatvoreno njih 275. Analiza po sektorima ne radi se rutinski, zahtjeva dodatne ljudske resurse i dodatno vrijeme – pojašnjavaju.

Također, kažu kako provode redovite i izvanredne kontrole privremene nesposobnosti za rad, odnosno bolovanja. One se mogu provoditi ciljano, npr. na zahtjev poslodavca pa se u tom slučaju provode u najkraćem mogućem roku. Evo i koji su kriteriji koji se gledaju kao razlog da se ode u kontrolu korisnika.

– Kao kriterij za kontrolu uzimaju se određeni pokazatelji kao što su npr. nesrazmjer između trajanja PNR-a i dijagnoze bolesti ili saznanja na okolnosti koje bi upućivale na moguće zlouporabe. Isto tako, Direkcija HZZO-a prema potrebi, može zadati i neke druge kriterije kojih su se područne službe dužne pridržavati u radu – kažu ih HZZO-a. A evo i koja je procedura.

– Doktori kontrolori HZZO-a kontrolu PNR obavljaju uvidom u medicinsku dokumentaciju i postupanje izabranog doktora te pregledom osiguranika, a ovlašteni su utvrđivati medicinsku opravdanost PNR-a, o čemu donose Stručno mišljenje i ocjenu na za to posebno propisanoj tiskanici. Stručno mišljenje i ocjena obvezuje izabranog doktora koji je dužan po istom postupati – pojašnjavaju iz HZZO-a.

Sve se kontrole obavljaju prema odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, sukladno odredbama iz Pravilnika o načinu provođenja nadzora i kontrole te sukladno odredbama Pravilnika o kontroli privremene nesposobnosti za rad. Hoće li stroži Zakon donijeti manje bolovanja i više kazna, pokazat će tek njegova provedba.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!