Udomio psa pa ga podvrgao užasnom mučenju. Zaposlenici azila ostali su šokirani ozljedama životinje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Zbog počinjenog kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja, policija je Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru podnijela kaznenu prijavu protiv 53-godišnjaka iz Grubišnog Polja. Ovog muškarca se sumnjiči za mučenje psa kojeg je napuštenog krajem lipnja ove godine pronašao u blizini svoje kuće u Grubišnom Polju. Čim je pronašao napuštenog psa pasmine malamut, o svom pronalasku je izvijestio gradskog komunalnog redara, a on je nakon skeniranja utvrdio da pas nema usađen čip i da se vlasnik ne može utvrditi.

Osumnjičeni je stoga psa odlučio zadržati s namjerom da ga udomi, no već mjesec dana kasnije 53-godišnjak se očito predomislio. Ponovno je kontaktirao komunalnog redara i od njega zatražio da psa smjesti u sklonište za životinje što su i zaposlenici skloništa za životinje iz Virovitice i učinili 4. kolovoza ove godine. No, ispostavilo se da je u tih nešto više od mjesec dana koliko je bio kod njega, 53-godišnjak psa izložio nepotrebnim patnjama te ga je držao svezanog na lancu uslijed čega je pas zadobio teške ozljede vrata od uraslog lanca. Kad su ga preuzeli, djelatnici skloništa za životinje ostali su u šoku shvativši u kakvom je stanju nesretna životinja i slučaj su odlučili prijaviti policiji.

Nažalost, ovaj jezivi slučaj mučenja životinja nije jedini s našeg područja s kojim posla ima pravosudni aparat. Samo u posljednje tri godine doneseno je šest presuda koje se tiču članka 205. Kaznenog zakona. Taj članak odnosi se na ubijanje ili mučenja životinja pa tako stavak prvi kaže da će se onaj koji usmrti životinju ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazniti kaznom zatvora do jedne godine. Onaj koji tako nešto počini iz koristoljublja može biti kažnjen kaznom zatvora do dvije godine, a onaj tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na neki drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz duže vrijeme kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.

Pa iako su za kaznena djela mučenja i ubijanja životinja predviđene i zatvorske kazne, nitko od onih koji su u posljednje tri godine (od 2020. pa do danas) na Općinskom sudu u Bjelovaru osuđeni zbog počinjenja takvih kaznenih djela, nisu završili u zatvoru.

-Sve presude bile su osuđujuće i to na kaznu zatvora u rasponu od tri do šest mjeseci, a sve uvjetno na godinu dana – stoji u odgovoru na upit Općinskog suda u Bjelovaru.

Neki od slučajeva mučenja i(li) ubijanja životinja s kojima je bjelovarsko sudstvo posljednjih godina imalo posla zaista su jezivi. Jedan od groznijih slučajeva dogodio se još u ljeto 2020. godine u jednom selu na području Općine Šandrovac kada je mještanin na osobito brutalan način usmrtio dvomjesečnog psa miješane pasmine. Nakon što mu je brat prigovorio da mu njegov pas ulazi u kuću, u cilju da usmrti svog psa miješane pasmine crne boje sa smeđim šapama starosti oko dva mjeseca, vlasnik životinje iz Šandrovca na stravičan način je ubio psića. Bez ikakvog opravdanog razloga, uhvatio je psa za noge i s njim snažno dva puta udario u beton ispred stepeništa kod ulaznih vrata kuće uslijed čega je pas uginuo. Ovaj muškarac je zbog toga osuđen na pet mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od godine dana. (Stjepko Gambiroža/Bjelovarski list)

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!