‘Biznismen’ iz Prgomelja osuđen za gospodarski kriminal, pokušao se izvući na neiskustvo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zbog više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminala nepravomoćno je na Županijskom sudu u Bjelovaru osuđen Matija S. (28) iz Prgomelja. Ovaj mladić koji se trenutačno nalazi u Kaznionici Lipovici gdje izdržava kaznu zatvora od godine i devet mjeseci, proglašen je krivim za ukupno pet kaznenih djela i izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora od 11 mjeseci. No, ovaj puta se Matija S. izvukao odlaska u zatvor pošto mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro na način da se jedan dan zatvora računa kao dva sata rada što ukupno iznosi 660 sati društveno korisnog rada.

Fiktivne pozajmice

Matija S. je kaznena djela počinio u razdoblju od kolovoza 2018. pa do siječnja 2020. godine, a osuđen je jer je kao direktor trgovačkog društva Elektro MS jdoo Prgomelje, u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti, u više navrata putem bankomata te na ime fiktivnih pozajmica sa žiro-računa poduzeća podizao gotov novac kojeg nije položio u blaganu poduzeća, niti ga je utrošio u poslovne svrhe, već ga je zadržao za sebe. Tako je u razdoblju od 4. kolovoza 2018. do 28. prosinca 2019. godine putem bakomata sa žiro-računa poduzeća ukupno 64 puta podizao gotov novac u ukupnom iznosu od 93300 kuna. Od tog je iznosa, stoji u presudi, tek 27525 kuna utrošio na potrebe materijalnih troškova poslovanja poduzeća, dok je novčani iznos od gotovo 66 tisuća kuna zadržao za sebe.

U istom razdoblju 28-godišnjak je sa žiro-računa poduzeća na ime fiktivnih pozajmica ukupno u 54 navrata podigao ukupan novčani iznos od gotovo 91 tisuću kuna te isplatio pozajmice na ime jedne osobe i jednog poduzeća u ukupnom iznosu od 1770 kuna. Nakon toga je na žiro-račun svog poduzeća vratio tek nešto više od 16 tisuća kuna, dok je preostalih gotovo 75 tisuća kuna zadržao za sebe. Na taj je način, stoji u presudi, pribavio nepripadnu materijalnu dobit od 140 tisuća kuna za koliko je oštetio i poduzeće i za to kazneno djelo izrečeno mu je šest mjeseci zatvora.

Osuđen je 28-godišnjak i jer nije isplatio plaće radnicima. Jednom je tako za razdoblje od kolovoza 2019. do travnja 2020. ostao dužan gotovo 18 tisuća kuna, a drugom nešto manje od 22 tisuće kuna. Osim toga, osuđen je i jer je jednog radnika propustio prijaviti nadležnim tijelima kako bi on ostvario prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, već je to učinio naknadno. Ovaj mladi poduzetnik osuđen je i zbog subvencijske prijevare pošto je utvrđeno da je novac iz državne potpore koristio suprotno njegovoj namjeni. On je tako, stoji u presudi, tijekom srpnja 2018. godine s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje sklopio ugovor o dodjeli potpore male vrijednosti u svrhu samozapošljavanja na osnovi čega je HZZ njegovom poduzeću isplatio iznos državne potpore od 55 tisuća kuna. Iako svjestan da je čitav iznos potpore trebao utrošiti sukladno troškovniku, ovaj biznismen iz Prgomelja novčani iznos od 22 tisuće kuna utrošio je suprotno namjeni. Na kraju, 28-godišnjak je osuđen i zbog povrede vođenja poslovnih knjiga koje je neuredno vodio od srpnja 2018. pa sve do svibnja 2020. godine.

Danak neiskustvu

Tako je 28-godišnjaka iz Prgomelja osuđen za počinjenje zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kazneno djelo neisplate plaća, povredu prava iz socijalnog osiguranja, subvencijsku prijevaru te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Osim što mu je izrečena kazna rada za opće dobro, presudom se nalaže da se od Matije S. oduzima i 140 tisuća kuna koliko je stekao kaznenim djelima i taj iznos u roku od šest mjeseci nakon pravomoćnosti presude mora uplatiti u državni proračun. Također, dužan je platiti i devet tisuća kuna sudskih troškova, a kako je ova presuda Županijskog suda u Bjelovaru nepravomoćna, na nju se može žaliti višem sudu.

Tijekom suđenja 28-godišnjak je priznao ono što mu se stavljalo na teret i izjavio da se smatra krivim za počinjena kaznena djela. Kazao je da mu je žao zbog počinjenja kaznenih djela i da je bio neiskusan u poslovnim vodama i nije se uspio snaći u cjelokupnoj situaciji. Istaknuo je da je u cijelosti podmirio potraživanja radnika koji su navedeni u optužbi što su potvrdili potpisom kod javnog bilježnika. (Stjepko Gambiroža/Bjelovarski list)

Foto: Unsplash

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!