Škola u Šandrovcu u život vratila Domaćinstvo! Djeca glačaju, slažu odjeću, a želja im je naučiti peći kolače

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ŠANDROVAC – Područna škola Šandrovac u život je vratila „Domaćinstvo“. Riječ je o izvannastavnoj aktivnosti koja je u toj školi provodi od ove školske godine, a zaslužna za samu ideju je učiteljica Sanja Božić.

– Odlučila sam se sama na tu ideju pregledavajući neke stare priručnike tijekom ljetnih praznika i pripremajući se za novu školsku godinu. Uvijek se ta ideja provlači kroz medije i komentare na društvenim mrežama kako djeca u današnje vrijeme ne uče korisne stvari za život. S idejom sam došla ravnateljici koja je objeručke tu ideju i prihvatila – rekla je Božić.

Otkriva učiteljica Božić i što sve djeca imaju prilike naučiti.

– Na početku školske godine napravila sam okvirni plan kojeg se za sada uspješno držim, a koji je za sada u skladu s godinama učenika. Ove godine imam drugi razred, počeli smo s jednostavnim stvarima kao što je vezanje vezica na tenisicama jer nekolicina učenika to još nije bila usavršila. Zatim smo učili slagati čarape, majice i hlače. Sada kada smo to usvojili, krenuli smo na glačanje što nam je bila zadnja aktivnost – dodaje.

Domaćinstvo kao izvannastavna aktivnost uvedeno je ove godine odnosno za učenike od drugog razreda.

– Prošle godine sam imala nešto drugo, točnije čitače jer mi je domaćinstvo za prve razrede bilo ipak još prerano. No, od drugog razreda smo krenuli i mislim da će se aktivnost nastaviti do četvrtog razreda – kaže.

Najvažnije pitanje – vole li učenici ovu aktivnosti i kako su je prihvatili?

– Učenici vole sve aktivnosti koje nisu isključivo vezane za sjedenje, pisanje i nekakvo suhoparno učenje. Zato su bili oduševljeni kada sam im predložila da imamo domaćinstvo. Vesele se, stalno daju svoje prijedloge što bi oni radili, a posebno žele raditi u kuhinji. Naravno, mi ih kod obilježavanja posebnih datuma uvijek i uključujemo u, primjerice, guljenje jabuka. Oni to jako vole, vole biti korisni i uključiti se. Jasno, većinu toga su iskusili i kod kuće tako da im je korisno i za pomaganje roditeljima. Mislim da smo s aktivnošću svi vrlo zadovoljni – poručuje učiteljica Božić.

Koliko su zaista s aktivnošću sretni najbolje nam je objasnila jedna od učenica koja ide na domaćinstvo. Nina Domitrović, učenica drugog razreda s velikim je srcem pristupila ovoj aktivnosti.

– Na domaćinstvu vežemo cipele, šivamo, ali najdraže od svega mi je glačanje. Od malena sam tražila mamu da glačam i to mi ide. Doma inače svojima pomažem oko glačanja, pranja prozora, šivanja. Htjela bih na domaćinstvu naučiti slagati kolače, posebno gibanicu – rekla nam je Nina.

Zahvaljujući učiteljici Sanji Božić, Nina će imati prilike naučiti raditi kolače, a svi će učenici od malih nogu biti upoznati s neizbježnim poslovima svakog kućanstva. 

rpt
rpt
rpt
rpt
rpt

PODIJELI S PRIJATELJIMA!