Najnoviji podaci: Evo od čega najviše umiru stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Objavljeni su najnoviji podaci o umrlima od bolesti u prošloj godini. Naime, lani je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od bolesti umrlo gotovo 10 posto ljudi više nego godinu ranije.

Kako doznajemo od doc.dr.sc. Želimira Bertića sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo, prvo mjesto zauzele su cirkulacijske bolesti koje su lani odnijele 757 života u našoj županiji. Uglavnom je riječ o srčanim i moždanim udarima te bolestima uzrokovanim povišenim krvnim tlakom. Slijede karcinomi od kojih je umrlo 367 osoba, a treće mjesto zauzele su smrti od Covida 19 od kojeg je u 2021. godini umrlo 300-tinjak ljudi.

-Bolesti cirkulacijskog sustava najčešći su uzrok umiranja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji već godinama. Tu smo, nažalost, na samom vrhu na nacionalnoj razini. S druge strane, dobra vijest je da smo po broju obolijevanja i umiranja od karcinoma među najboljima u državi – pojasnio je Bertić dodavši kako žene više umiru od cirkulacijskih bolesti dok su karcinomi najčešći uzrok umiranja muškaraca naše županije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!