Obnovit će se zgrada starog zatvora, isprsilo se Ministarstvo kulture

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar dobio je od Ministarstva kulture nešto više od šest milijuna bespovratnih kuna za projektiranje i obnovu zgrade starog zatvora, uglovnice na raskrižju Ulice Matice hrvatske i Trumbićeve koja je već godinama ruglo u centru grada.

Zgrada starog zatvora kulturno je dobro, a obnova je prevelik financijski zalogaj za Grad Bjelovar jer trošak obnove zasigurno iznosi 20-ak milijuna kuna pa je ova bespovratna financijska injekcija resornog ministarstva više nego dobrodošla.

Usto, kako je riječ o bespovratnim financijskim sredstvima za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije, tih šest milijuna kuna predstavlja tek početak jer cilj je da se zgrada stavi u funkciju.

Konkretno, iznos od 6,1 milijun kuna, uključujući PDV, namijenjen je projektiranju i konstrukcijskoj obnovi zgrade, a ugovor traje do sredine iduće godine. No, Ministarstvo kulture unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti raspolaže s pet milijardi kuna, pa u gradskoj upravi očekuju da se kompletna obnova zgrade starog zatvora financira iz tog izvora, a gradski proračun ostane „neokrznut”.

Vrijedi spomenuti i da je zgrada starog zatvora sve do sad predstavljala financijski pretvrd orah ne samo za aktualnu, nego i za prethodnu garnituru na vlasti. Naime, u gradskoj upravi toj su zgradi pokušali udahnuti novi život u obliku heritage hotela, a potom i kao kao novom sjedištu Državnog arhiva u Bjelovaru. No, nijedna od tih ideja nije dobila „zeleno svjetlo” u državnom vrhu, pa se fond Ministarstva kulture za zaštitu kulturnih dobara oštećenih u potresu pokazao kao idealno rješenje.

Prema aktualnom planu, jednom kada se obnovi, zgrada starog zatvora koristit će se za potrebe Tehnološkog parka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!