Zemljište procijenjeno na 170 tisuća, Grad Bjelovar prodao za gotovo pola milijuna kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zemljišna parcela u vlasništvu Grada Bjelovara čiju je vrijednost ovlašteni sudski procjenitelj postavio na 170 tisuća kuna nedavno je prodana za gotovo četverostruko veći iznos. Razlog tomu interes je dvojice vlasnika susjednih parcela koji su očito mogli imali dovoljno duboke džepove da uporno nadvisuju jedan drugoga u usmenoj dražbi, standardnom postupku gradske uprave kada je u pitanju prodaja nekretnina u gradskom vlasništvu.

Inače, početna cijena svake nekretnine, bez obzira je li riječ o poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu, kući, stanu ili garaži, određuje se na temelju procjene ovlaštenog sudskog vještaka procjenitelja koju analizira Procjeniteljsko povjerenstvo te utvrđuje je li napravljena sukladno važećim propisima.

Iz gradske uprave napominju i da početna cijena ne može biti niža od procijenjene vrijednosti, ali može biti viša te u tom smislu Komisija za gospodarenje nekretninama može predložiti nešto višu početnu cijenu, iako se u pravilu radi o zaokruživanju.

Javni natječaji za prodaju nekretnina u gradskom vlasništvu ne raspisuju se po nekom terminskom planu, nego kada postoji nekretnina koja je spremna za prodaju. Ako se ne proda u prvom natječaju, natječaj se ponavlja sve do prodaje. S druge strane, ako je za nekretninu zainteresirano više ponuditelja, organizira se licitacija i u pravilu dolazi do povećanja kupoprodajne cijene, ponekad i značajnog.

Želite li pak kupiti nekretninu u vlasništvu Grada Bjelovara može se obratiti osobno, e-mailom ili dopisom Odsjeku za naplatu i pravne poslove. Ako nekretnina ispunjava uvjete za prodaju u smislu urbanističkog plana, planova Grada i posebnih propisa provodi se dalje propisana procedura za prodaju, o čemu se podnositelj obavještava.

Jednako tako, kada Grad namjerava prodati nekretninu, obično o svojoj namjeri obavijesti susjede što je i logično jer su to ujedno i najčešći kupci.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!