Bili smo na tržnici: Cijene otišle u nebo, evo što i koliko je sve poskupjelo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Odlazak u trgovinu sve više prazni novčanike građana, no nove cijene nisu rezervirane samo za trgovačke lance. Mali proizvođači također su prilagodili cijene svojih proizvoda. Nekada ste na bjelovarskoj tržnici za jednog medeka mogli dobiti grincajg, hrpicu blitve, salate, špinata, kilogram jabuka ili krušaka. Danas istih tih pet kuna vrijedi osjetno manje. Pakiranje jaja stoji 20 kuna umjesto 10 kuna, cijena kilograma oraha se penje do 100 kuna, a grincajag je 7 kuna. No kumice napominju kako sa starim cijenama više jednostavno nisu mogle pokrivati svoje troškove.

-Sve je otišlo gore. Nema tu pardona. Ovo čemu sada svjedočimo je koma. Naravno, i mi smo morali podizati cijene. Mahune su bile 15 kuna, a sada su 25. Hrpica cikle je bila 3 ili 4 kune, a sada je 6 kuna. Sezona je karfiola koji je prije godinu dana koštao 3 kune, a sada je triput skuplji. Ljudi danas kupuju samo ono što zaista trebaju, ali zanimljivo je da u kafićima nitko ne pita koliko je kava, dok mene kupci pitaju zašto je poskupio pušlek mladog luka. No gledajte, cijena 25 kilograma umjetnog gnojiva nekada je bila 90 kuna, a sada je 250 kuna. Kolika je samo cijena goriva? Ma znate što? Ja bih dala da se malima litra goriva naplaćuje 6 kuna, a onima s plaćama od 70 tisuća kuna to isto gorivo bih naplatila 50 kuna. Velike treba perušati, a ne male. Danas je sve naopako. Lopovi kradu milijarde i milijarde, mali se tuku za mrvice i to je tako. Na kraju će biti pojeo vuk magare – nezadovoljna je dugogodišnja kumica s bjelovarske tržnice Ruža Jurkić.

Mjerice vrhnja

Da su cijene u posljednje vrijeme išle gore vidljivo je i na mliječnom dijelu bjelovarske tržnice. Kako otkriva mlada poljoprivrednica Duška Rajaković, cijena mjerice vrhnja popela se s 20 na 30 kuna, svježeg sira isto toliko, kuhanog s 30 na 40 kuna, dok litra domaćeg mlijeka danas stoji 8 kuna umjesto nekadašnjih 5 kuna.

-Mi smo cijene korigirali prije otprilike dva tjedna, no kupci su već navikli na poskupljenja tako da su češće bili u čudu što ih još nismo bili podigli, nego sada kada su i naše cijene više. Ipak, čini mi se da se sada naša roba traži još i više jer kupci kažu da su mliječni proizvodi u dućanima puni sirutke pa češće nego ranije biraju domaće. Posebice se to odnosi na vrhnje koje ode u tren oka – priča Rajaković otkrivajući kako se nove cijene domaćih proizvoda i više nego opravdane ako se uzme u obzir da je samo hrana za životinje poskupjela 60 do 70 posto.

-Sve je drastično otišlo gore, no vjerujem kako u bliskoj budućnosti nećemo podizati cijene naših proizvoda. Mi moramo pratiti kupovnu moć svojih kupaca koji dosta kupuju, ali sve teže prate ovaj trend poskupljenja – zaključuje Rajaković.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!