Drvoprerađivači i dalje najjači, najveće iznenađenje stiže iz Rovišća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji drvoprerađivači kolo vode, barem kada je u pitanju poduzetništvo, pokazuju najnoviji podaci Financijske agencije koji se odnose na poslovanje u 2021. godini.
Prima Commerce, najveći proizvođač namještaja i vlasnik najvećeg broja salona namještaja u Hrvatskoj, predvodi listu županijskih poduzeća s najvećim prihodima. U toj bjelovarskoj tvrtci lani su uprihodili preko 600 milijuna kuna, 14 posto više u odnosu na godinu ranije uz zaradu od 2,3 milijuna kuna koja nije pretjerano upečatljiva. S 580 zaposlenih Prima je drugi najveći poslodavac u županiji.

Neumorna ulaganja Kronospana CRO

Primi za vrat puše Kronospan CRO koji je lani ostvario tek milijun kuna manji prihod, a koji je u odnosu na godinu ranije skočio vrtoglavih 75 posto. Kronospan CRO drži se daleko od javnosti, neumorno ulaže i ne namjerava stati u doglednoj budućnosti, a dovršetak svake faze investicija vidljiv je upravo na povećanju prometa. Usto, bjelovarska tvrtka 2021. godine ostvarila je 58 milijuna kuna dobiti, više od svih devet najvećih županijskih tvrtki zajedno.

Unatoč poskupljenju goriva i covid-pandemiji koja je obilježila poslovanje prijevoznika 2021. godine, Čazmatrans promet ne može biti nezadovoljan. Dapače. Najveći poslodavac u županiji (600 zaposlenih) ostvario je lani 200-tinjak milijuna kuna prihoda uz dobit od osam milijuna kuna i prilično smo sigurni da bi takve rezultate uprava vrlo rado potpisala svake godine.

Četvrto mjesto osvojio je prvi od dva županijska maloprodajna lanca koji je nalazi u deset najvećih, a riječ je o popularnom PPK-u. Slijedi legendarna Zdenka – mliječni proizvodi iz Velikih Zdenaca koja je imala burnu poslovnu prošlost, a i povijest. Sa 207 zaposlenih, prihodima od 179 milijuna i ostvarenom dobiti od 1,2 milijuna kuna Zdenka – mliječni proizvodi i dalje „drži glavu iznad vode” što u sektoru u kojemu posluje svakako nije mala stvar.

Rovišćanske gore list

Jedina, ali hvale vrijedna rovišćanska tvrtka BKL zauzela je šesto mjesto na listi najvećih, i to ponajprije zahvaljujući velikom skoku prihoda u odnosu na prethodnu godinu. U poslovnom slengu, riječ je o gazeli, dakle brzorastućoj tvrtci koja je lani ostvarila 172 milijuna kuna prihoda uz drugu najveću dobit u top 10 od respektabilnih 12,5 milijuna kuna. BKL je specijaliziran u segmentu priključne poljoprivredne mehanizacije i, kako stoji na njihovim web stranicama, najveći su zastupnik Maschio-Gaspardo proizvoda na svijetu s više od 700 strojeva uvijek dostupnih na skladištu. BKL je uvjerljivo najveći dobitnik i po pitanju ostvarenih prihoda i zarade u odnosu na broj zaposlenika kojih je sve zajedno 25.

Intersnack Adria, bivši Franckov pogon u Hercegovcu u kojemu se i danas proizvodi kultna grickalica Čipi Čips, prvi je predstavnik prehrambene industrije u deset najvećih. Potkraj veljače ove godine Intersnack je, otkako je u potpunosti preuzeo Franckov pogon u Hercegovcu, investirao više od 70 milijuna kuna, a prema najavama, investirat će i dalje.

Drugi najveći maloprodajni trgovački lanac, bjelovarski Špar, iako je ostvario 30-ak milijuna kuna manje od PPK-a, poslovao je s dvostruko većom dobiti.

Koestlin u padu

Najslađa bjelovarska tvornica ovoga puta našla se tek na devetom mjestu. Koestlin je ujedno i tvrtka koja bilježi najveći pad prihoda iz godine u godinu kada je u pitanju deset najvećih županijskih kompanija. Prihodi Koestlina pali su sa 155 na 142 milijuna i ako se taj trend nastavi, velika je mogućnost da taj bjelovarski brend napusti top 10 društvo već iduće godine.

Popis najvećih završava jedna, ali vrijedna građevinska tvrtka, Ceste. Bjelovarski prvaci niskogradnje grade i održavaju ceste u Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji i već godinama posluju uspješno, čak i u razdoblju kada su nad građevinskim sektorom bili nadvijeni crni oblaci krize i recesije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!