Unatoč Vladinim mjerama, bjelovarskim školama i dalje prijeti bankrot

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mjesečni računi za plin bjelovarskim ustanovama i do osam puta su veći u odnosu na prethodnu plinsku godinu, a unatoč mjerama Vlade RH u ovom trenutku potpuno je nejasno na čija će se leđa svaliti enormno povećanje troškova.

Prema planu Vlade, trošak povećanja cijena plina trebao bi ustvari pasti na HEP plin. Po tom scenariju, HEP plin bi kupcima davao povlaštenu cijenu plina, a razliku do višestruko veće nabavne cijene platio bi iz svojeg poslovanja, dakle poslovao bi s velikim gubitkom. Na taj način krajnji korisnici, bez obzira je li riječ o poduzetnicima, ustanovama ili fizičkim osobama gotovo da i ne bi osjetili veliki poremećaj na tržištu energenata.

Međutim, što ako su gradovi već potpisali ugovore s postojećim opskrbljivačima?

Primjerice, Grad Bjelovar potpisao je novi ugovor s Međimurje plinom jer su im postojeći ugovori istekli, a ta se tvrtka jedina uopće javila na raspisani javni natječaj. Da nisu sklopili ugovor s njima, prijetila je opasnost da gradske ustanove ostanu bez plina.

Tako su se gradovi poput Bjelovara našli u začaranom krugu. Ugovor ne mogu raskinuti bez penala, jer su se obvezali nabavljati određenu količinu plina po zadanoj cijeni. Novca za višestruko povećanje računa za plin nema niti u gradskim ustanovama, a niti u gradskom proračunu. Uostalom, plaćanje režija za gradske ustanove u Hrvatskoj je regulirano takozvanom decentralizacijom, što ustvari znači da ih plaća država. Ali država kaže da je iznos decentralizacije za ovu godinu planiran u ovogodišnjem proračunu koji je izglasan još potkraj prošle godine i u kojemu nije predviđeno enormno povećanje cijene plina. U međuvremenu, cijena plina na međunarodnom tržištu je pala jer je većina europskih skladišta popunjena, a temperature su neobično visoke za ovo doba godine.

Kako bilo, visoki računi su pred ravnateljima gradskih ustanova, a novca za njihovo plaćanje nema i to je svakako izazov koji će se morati riješiti na nacionalnom nivou prije nego što postane prekasno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!