Na području BBŽ rastalo se 156 parova, ovo su najčešći razlozi za razvod

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na području Bjelovarsko-bilogorske 2020. godine, otkada datiraju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku, razvelo se 156 parova, što je unutar petogodišnjeg trenda, dok su istovremeno brakove sklopila 432 para. Razlog manjeg broju brakova zasigurno treba potražiti u pandemiji koronavirusa koji je odgodio svatove za neka bolja vremena koja su ustvari došla tek ove godine. U predpandemijska vremena, naime, broj sklopljenih brakova uvijek je bio veći od 550.

I dok mjere distance i zabrane masovnih okupljanja svakako škode sklapanju brakova, sada je očito da nimalo ne škode njihovu rastavljanju. No, vrijedi primijetiti i da Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno grad Bjelovar, više nema titulu grada s najvećim brojem razvoda u Hrvatskoj. Podsjetimo, Bjelovar je svojedobno na svaka dva sklopljena braka imao jedan registrirani razvod, što je bila prilično crna ljubavna statistika.

Inače, kao najčešći razlozi za rastavu spominju se neslaganje karaktera, a iza toga se kriju razni drugi razlozi poput nedostatka komunikacije, preljuba, nasilja u obitelji, miješanja roditelja u brak ili alkoholizma.

Kada dođe do bračnih razmirica, kod naših ljudi još uvijek vlada stereotip da je traženje stručne pomoći oblik slabosti i priznavanje neuspjeha, pa parovi i dalje nevoljko priznaju da imaju bračne probleme koje ne mogu riješiti unutar svoje obitelji, rodbine i prijatelja.
Na žalost, bračni problemi najčešće se reflektiraju kroz ponašanje djece, koja postanu agresivna u školi ili kod kuće, posustanu u praćenju nastave ili na druge načine pokušavaju ukazati na probleme svojih roditelja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!