Župan Marušić: Šteta od olujnog nevremena u Čazmi bit će isplaćena u punom iznosu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ukupna šteta od olujnog vremena koje je 15. rujna poharalo Bjelovarsko-bilogorsku županiju procijenjena je na 45,62 milijuna kuna i bit će podmirena u punom iznosu, priopćili su u petak iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Župan Marko Marušić, na današnjem radnom sastanku s predstavnicima gradova Čazma i Grubišno Polje te općina Berek, Đulovac, Ivanska, Velika Trnovitica i Veliki Grđevac, obavijestio je o uspješnom završetku postupka unosa podataka u Registar šteta. Time je, kako je pojasnio, završen prvi dio složene procedure raspodjele novca koji je Vlada RH odobrila za ublažavanje posljedica nevremena.

Odlična je vijest da će 42 milijuna kuna koje je država predvidjela, prema svemu sudeći, biti sasvim dovoljno za obeštećenje svih koji su prijavili štetu. Naime, dio prijavitelja će se obeštetiti putem polica osiguranja, a ti iznosi procjenjuju se na nekoliko milijuna kuna.

To znači da će 42 milijuna državnih kuna u 100-postotnom iznosu moći pokriti štetu ostalim prijaviteljima, što je, čulo se na sastanku, nezabilježeno u svim dosadašnjim prirodnim nepogodama gdje je postotak obeštećenja bio praktički simboličan.

Sada slijedi izrada odluka koje će, uz prethodnu suglasnost resornih ministarstava, trebati potvrditi Županijska skupština. Nakon toga uslijedit će raspisivanje javnog poziva temeljem kojega će se novac i dijeliti, a prema trenutačnim procjenama, prve isplate mogle bi se dogoditi već potkraj prosinca.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!