HORKUD svečano obilježio 135 godina postojanja, s kulturnim uzdizanjem u gradu idu i dalje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U prepunom domu kulture Hrvatsko Obrtničko Radničko Kulturno Umjetničko Društvo Golub Bjelovar, Bjelovarčanima poznato i kao HORKUD Golub, obilježilo je nedavno 135 godina postojanja. Priča kaže kako je HORKUD osnovan davne 1887. godine, osnovali su ga bjelovarski obrtnici u Gostionici Kod Krune, koja bi se, da danas još postoji, nalazila u blizini Druge osnovne škole odnosno Sokolane Dva. Svrha Društva bila je obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Sličnu viziju, samo jasno, malo moderniju, dijele i danas.

– U Golubu njegujemo različitu tradiciju, ali prvenstveno nam je u fokusu tradicija Bilogore. Kroz pjesmu, ples, sviranje, pokušavamo biti što vidljiviji. Imamo nekoliko sekcija, a najstarija je mješoviti pjevački zbor. Tu je i tamburaški orkestar koji svira i tradicionalne pjesme, ali i nešto novije. Imamo i folklornu sekciju. Njihova posebnost je završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta koju je postavio Branko Ožegović. U povijesnoj sekciji imaju nekoliko podsekcija. Tu su pučki pjevači, koji održavaju sve pučke pjesme i tradicionalne i moderne. Postoji i barokna sekcija, najbolje zamjetna za vrijeme Terezijane kada se naši članovi, odjeveni u tradicionalne kostime, šeću gradom i slikaju s građanima. Veliku sekciju čini tradicijsko tekstilno rukotvorstvo, koja je na terenu i u suradnji sa strukom, pronašla čipku na drot, i pokušavamo to zaštiti kao kulturno dobro Hrvatske – pojašnjava tajnica Društva, Marija Ježek.

I dodaje kako je kod njih, nakon nekoliko korona godina koje su ih sputavale, konačno osnovan i pomladak – Mali Golubići, koji okuplja zbog i plesačku sekciju, koja je ove godine prvi puta tek stala na pozornicu. Ukupno broje stotinjak članova, ali uz pridružene članove i simpatizere ta je brojka značajno veća. Kako bi tradiciju nastavili njegovati što aktivnije, stalno rade na privlačenju mladih u Društvo.

– Zainteresiranost mladih velika, posebno za Golubiće jer oni jesu tradicija Društva. Naš tamburaški orkestar pod vodstvom Gorana Krune Kukolja okuplja velik broj svirača, sve više mladih, što je pohvalno. Mladima treba poticaj da se uključe, ali mi se trudimo što ih više privući kroz različite programe – priča Ježek.

Što se tiče kulturnih programa, Društvo je pomalo i razmazilo Bjelovarčane pa im tradicionalno nude brojne programe i nastupe.

– Organiziramo Korizmene napjeve na kojima izvodimo sakralne pučke marijanske pjesme, imamo godišnji koncerti u lipnju ili studenom, u kolovozu je koncert Zapjevajmo danas Mariji na čast, tu je i tradicionalni koncert na Štefanje, a godinu zatvaramo sa šaljivim kupletom Slatki jadi gospojice Karoline koji će ove godine biti izveden 10 put – priča nam dalje i dodaje kako su posebni i na sekciju tradicijskog tekstilnog rukotvorstva koja ide na brojne izložbe u Hrvatskoj i van nje.

Financiraju se iz natječaja koje raspisuju Grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija i Zajednica udruga u kulturi, ali i iz članarina i donacija društvu. Za novu su ekipu uvijek raspoloženi.

– Pozivamo sve zainteresirane da se priključe u neku od naših sekcija, a pronaći nas možete na Facebooku i Instagramu, postaviti nam neka pitanja pa vas možemo usmjeriti u neku sekciju ili možete doći na probu i vidjeti je li ta aktivnost za vas. Mi ćemo vas uputiti tamo gdje ćete se najbolje osjećati – zaključuje naša sugovornica.

FOTO: FACEBOOK HORKUD GOLUB


PODIJELI S PRIJATELJIMA!