Novi predsjednik bjelovarskih obrtnika Mario Hrga ubacio se u nišu rezerviranu za vatrogasce i policiju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mario Hrga, novopečeni predsjednik bjelovarskog Udruženja obrtnika, svoj obrt nije ni naslijedio, niti ga otvorio „na silu” kao što to obično ide u Hrvatskoj gdje ljudi postaju poduzetnici silom prilika nakon što dobiju otkaz.

Hrga je, vidjevši da se u Zagrebu servisiranjem vatrogasnih aparata bave i privatnici, a ne samo policija i vatrogasci, tu vještinu prenio i u Bjelovar. Nakon prvotnog čuđenja lokalne birokracije Hrga je uspio otvoriti obrt u Bjelovaru, a od tada je prošlo već gotovo 18 godina. Prije četiri godine dogodio mu se još jedan važan iskorak u obrtničkim vodama, a to je zapošljavanje prvog radnika. U Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju Hrga je donio novi pristup tržištu servisiranja vatrogasnih aparata, veću posvećenost kupcima i inovativan pristup temeljem na kvalitetnoj evidenciji tržišnih potreba.

Malo više lokalpatriotizma

Što se pak tiče „političkog” dijela, dakle vođenja Udruženja obrtnika, Hrga je ponovno istaknuo goruću bjelovarsku boljku koja se može opisati kao nedostatak lokalpatriotizma. Naime, brojni bjelovarski obrtnici smatraju da su manje privilegirani u odnosu na obrtnike iz drugih gradova. Nemoguće je, već godinama negoduju bjelovarski obrtnici, da u Varaždinu dobiva poslove bilo tko osim varaždinskih obrtnika, a slično je i u Koprivnici. U Bjelovaru nije tako nego poslove dobivaju obrtnici bez obzira odakle su.

Naravno, isključivanje obrtnika iz ostatka Hrvatske u Bjelovaru opravdano bi se smatralo poslovnom diskriminacijom, što baš i ne bi zvučalo politički prihodovno u gradu u kojemu vlast drže liberali koji se diče smanjivanjem i ukidanjem poreza i karijeru su si stvorili, među ostalim, i na poduzetnišvo-friendly retorici.

S druge strane, prednost domaćih snagama i obrtnički lokalpatriotizam moguć je, samo ga treba pametno osmisliti, a tu će obrtnici i gradska vlast morati kvalitetno surađivati.

Suradnju s gradskom vlašću, posebice sa zamjenikom gradonačelnika Igorom Brajdićem, Hrga ocjenjuje uspješnom. Kao pozitivan primjer navodi poticaje za nastup na sajmovima što Grad Bjelovar potiče s 80-ak tisuća kuna godišnje, a ta cifra od sljedeće godine mogla bi se i povećati.

„Odlazak na sajmove i izložbe obrtnicima jer dosta rizičan posao i ta potpora Grada često predstavlja prevagu. Ipak je riječ o poslovnom putovanju od dva, ponekad i tri dana i sve to košta. S te strane potpora Grada znači nam puno, a naša suradnja je kvalitetna. Naravno, uvijek može biti i bolja i uvijek ima još stvari gdje nam Grad može pomoći”, naglašava Hrga.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!