[VIDEO] Euro je pred vratima, a građani još uvijek imaju niz nedoumica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Za manje od dva mjeseca Hrvatska će se priključiti eurozoni, zajednici zemalja Europske unije čije službena valuta je euro. Od 27 članica, euro je trenutno uveden u 19 zemalja, odnosno Hrvatska će biti 20. članica eurozone.

Iako se o ukidanju kune i uvođenju eura u Hrvatskoj govori posljednjih nekoliko godina, mnogi građani još uvijek imaju brojne nedoumice i strahuju od 1. siječnja. Stoga su Hrvatska narodna banka, komercijalne banke i Vlada RH ovih dana intenzivirale aktivnosti vezane uz informiranje građana na tu temu. Građani koji koriste internetsko bankarstvo već su putem svojih platformi i elektroničke pošte dobili sve potrebne informacije, a ni oni koji se u manjoj mjeri koriste računalima i pametnim telefonima nisu ostali uskraćeni za informacije jer su one svima stigle i klasičnom poštom, u „papirnatom“ obliku.

O tome se intenzivno govori i u školama, prvenstveno onima ekonomskog smjera. Potvrdila nam je to i profesorica Gorica Risović iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

-Ljudima će trebati neko vrijeme da se priviknu, iako neće lako jer se mnogima ne sviđa ideja o prelasku na euro. Takvih ima i među učenicima, među kojima su neki čak ljuti zbog ove promjene. Govore kako su se navikli na kunu i kako im je žao što će ostati bez svoje valute, iako su upoznati sa svim prednostima koje euro nosi sa sobom. Moram priznati da je i mene to iznenadilo – kaže prof. Risović.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!