Jednom gradu u BBŽ prijeti minus od milijun i pol, a jedna će općina dobiti pola milijuna kuna više

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Garešnica i Grubišno Polje dva su grada Bjelovarsko-bilogorske županije koji su najveći gubitnici Fonda za izravnanje 2023. godine. Garešnica će iz tog Fonda uprihoditi gotovo milijun i pol, a Grubišno Polje 811 tisuća kuna, pokazuju naši podaci temeljeni na javno dostupnim podacima Vlade RH. Grubišno Polje tako može računati na 9,1, a Garešnica na 13 milijuna kuna prihoda u 2023. godini.

Grad Bjelovar također će dobiti nešto manje novca, ali ta je razlika zanemariva jer riječ je o minusu od tek 12 tisuća kuna. Postotno gledajući, Čazma i Daruvar izgubit će pet posto primanja, odnosno 500-tinjak tisuća kuna, što nije zanemarivo.

Neće dobro proći niti Bjelovarsko-bilogorska županija kojoj je sudbina, barem kada su u pitanju iznosi, vrlo slična Garešnici. BBŽ bi umjesto sadašnjih 13 iduće godine trebala uprihoditi 12 milijuna kuna.

Ali, neće sve jedinice regionalne i lokalne samouprave proći jednako loše. Dapače, proračuni pojedinih, iako rijetkih općina sljedeće godine ipak će biti veći. Listu dobitnika tako predvodi Đulovac s gotovo pola milijuna kuna većim iznosom iz Fonda, a nakrivljena šešira bit će i Rovišće i Veliko Trojstvo s 350, odnosno 310 tisuća kuna plusa. Na žalost, popis općina koje mogu računati na manje prihode dosta je veći, a predvodi ga Dežanovac s pola milijuna kuna manje. Slijedi Ivanska s 450, Končanica s 343 i Velika Pisanica sa 252 tisuće kuna manje.

Podsjetimo, godišnji budžet Fonda za izravnanje iznosi dvije milijarde kuna, a raspodjeljuje se na županije, gradove i općine koje imaju porezne primitke niže od hrvatskog prosjeka. Iako se ukupan iznos nije mijenjao te je, prema prijedlogu Državnog proračuna za 2023. godinu zadržan na dvije milijarde kuna, mijenjali su se koeficijenti prema kojima se računa iznos za svaku pojedinu županiju, grad ili općinu. Pri tomu, najviše su stradali one županije, gradovi i općine koje su izgubile najveći broj stanovnika u odnosu na prethodni popis stanovništva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!