Marušić: Uspjeli smo! Spašen je zdravstveni sustav Bjelovarsko-bilogorske županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana 9. izvanredna sjednica Županijske skupštine na kojoj je jednoglasno donijeta odluka o davanju suglasnosti Odluke izmjenama i dopunama Odluke o davanju suglasnosti Općoj bolnici Bjelovar za preuzimanje obveza na teret sredstava za decentralizirane funkcije Bjelovarsko-bilogorske županije, u razdoblju od 2021. do 2036. godine, za investicijsko ulaganje u izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. 

Županijska skupština je tako i službeno odobrila odluku o financiranju kredita za bolnicu od strane države, a župan Marušić je otkrio da će nova zgrada bolnice u potpunosti biti opremljena do kraja 2024. godine. 

No, krenimo redom. 

-Dignuta su dva kredita za izgradnju bolnice istaknula je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Andrea Bengez te nastavila. 

Država će financirati i opremanje bolnice

-Jedan kredit je podignut od 90 milijuna kuna plus kamate što iznosi 108.1 milijun, a drugi od 107.5 milijuna plus kamate što iznosi 124 milijuna. Prvi dio kredita je plaćen iz decentraliziranih sredstava za 2021. i 2022. godinu što je iznosilo 15 milijuna kuna. 10. studenog vlada RH donijela je zaključak da će se iz državnog proračuna osigurati navedena sredstva te su isti iznosi uvršteni u nacrt prijedloga državnog proračuna za 2023. godinu i projekcijama proračuna za 2024. i 2025. godinu – kazala je pročelnica Bengez te je dodala da je u državni proračun predviđeno i opremanje nove zgrade bolnice, dakle 50 milijuna u 2023. godini i 20 milijuna u 2024. godini. 

-Dakle, sada prvi kredit iz decentraliziranih sredstava je potrebno maknuti budući da će se on financirati iz državnog proračuna i zato je potrebno donijetu tu odluku – poručila je pročelnica Bengez. 

Tako se više ne smije graditi

Vijećnik Zlatko Barila (HSU)  izrazio je zadovoljstvo da će ipak sufinanciranje bolnice krenuti iz državnog proračuna te je ponovio riječi premijera Plenkovića kako je svjestan da je nova bolnica nasušno potrebna žiteljima BBŽ-a, dok je vijećnik Mario Puškarić (HSLS) također izrazio zadovoljstvo da će bolnica biti financirana iz državnog proračuna, ali je izrazio zabrinutost kako je prošla vlast u BBŽ-u poslala lošu poruku da svatko može bez pokrića dignuti veliki krediti i onda čekati milost države da spasi stvar. 

Vijećnica Ines Šarić (nezavisna) je rekla da ne razumije čemu uopće ova rasprava jer ako je, kako kaže, Bajs izgradio bolnicu za koju je premijer Plenković rekao da je zadovoljan s tim projektom što ju onda država odmah nije financirala.

-Bivši župan je napravio bolnicu, novi je izvukao pare od premijera jer je HDZ na vlasti i svi konačno sretni i zadovoljni. No, da bivši župan nije sam krenuo u to sve, ne znam kakvu bolnicu bi onda uopće premijer došao posjetiti u Bjelovar – poručila je Šarić. 

Vijećnik Drago Hodak (HDZ)  naglasio je da je vlada RH svojom odlukom riješila problem bjelovarske bolnice i da je to činjenica. 

-Ostaju još problemi, Glazbena škola koja nema financijsku konstrukciju, problemi sa ŽUC-om i slično. Kada riješimo te naslijeđene probleme i još neke onda ćemo krenuti dalje – poručio je Hodak.

Vijećnik Damir Bajs istaknuo je da je sam premijer Plenković rekao da je zgrada nove bolnice dobar projekt i važan za našu županiju i ovaj dio Hrvaske te da će ga zbog toga  poduprijeti. 

-Župan Marušić je u izvješću za prošlu godinu napisao da mu je bolnica uteg oko vrata. Evo, uteg će mu sada biti riješen. Iako HDZ nikad nije bio za izgradnju bolnice, njima je to bio uteg oko vrata, ali mi ćemo jasno glasati za ova prijedlog, kazao je, između ostalog, Damir Bajs. 

Završno očitovanje dao je župan Marko Marušić. 

-Ovo je povijesni trenutak za BBŽ, posebno za naš zdravstveni sustav. Mislim da nije prošla ni jedna skupština, a da nije bila spomenuta bolnica. Od prvog dana HDZ nikada nije bio protiv izgradnje bolnice, jednostavno je bio protiv onakvog načina financiranja. Bivša vlast je krenula u izgradnju bolnice, Glazbene škole i ostalih projekata bez osiguranih sredstava i o tome će se, vjerujem, baviti nadležne institucije – kazao je župan Marušić i dodaje. 

Zdravstvene ustanove konačno dolaze do zraka

-Drago mi je da je spašavanje Vodoprivrede bez i jedne prodane dionice uspjelo, a ovo sada s bolnicom je ostvarenje jednog najvećeg obećanja kojeg smo imali. Mi smo današnjom odlukom spasili zdravstveni sustav Bjelovarsko-bilogorske županije. Ako uzmemo u obzir da krediti koji su dolazili ove godine na naplatu u ukupnom iznosu od 17 milijuna kuna, a mi imamo 14.5 milijuna kuna decentraliziranih sredstava za sve zdravstvene ustanove, onda dolazimo do toga da samo sve, nije dosta – kazao je župan Marušić. 

-Tu je ključno da smo uz pomoć Vlade Republike Hrvatske kojoj se zahvaljujem na pomoći jer ovo nije bilo lako za ishoditi i ono što je prošla vlast napravila je model koji više ne treba slijediti jer imamo s kamatama još 208.5 milijuna kuna kredita koje će sada država pokriti. Samim time iduće godine će naše zdravstvene ustanove konačno doći do zraka – kazao je župan Marušić i dodao da će se tijekom iduće dvije godine nova zgrada bolnice potpuno opremiti. 

-Za opremanje bolnice iduće godine nam sjeda 50 milijuna kuna, 2024. godine nam sjeda 20 milijuna i krajem 2024. godine će bolnica biti potpuno opremljena. Hvala vladi RH, hvala premijeru i koalicijskim partnerima – kazao je Marušić koji je odgovorio vijećniku Damiru Bajsu na konstataciju da je jedini projekt Županije zvučna izolacija županovog ureda

Marušić: ljubomora i jal Bajsa su očigledni

-Ovdje izvire ljubomora i jal Damira Bajsa jer riješavamo probleme koje je on uspio napraviti. U razgovorima sa ministarstvima u Zagrebu, svi su se čudili i rekli su mi da takav slučaj izgradnje bolnice nije nikada zabilježen. I onda mi uspijemo riješiti stvar i spasiti zdravstveni sustav, osigurati preko 270 milijuna kuna i opet ne valja. Proizvali ste me godinu dana kada će se riješiti bolnica, kada će se platiti krediti, kada će se opremiti bolnica, i evo u pola mandata sve smo uspjeli. I to vam ne valja, ali to sve govori o vama, a ne o nama. Ali kad skinemo sve te vaše kredite, krenut ćemo u nove projekte i znam da vam to nije lako gledati – odgovorio je župan Marušić vijećniku Bajsu. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!