Uzimati eure, a vraćati kune? To je za mene viša matematika, zatvaram u prvom tjednu Nove godine!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prva dva tjedna sljedeće godine hrvatski građani račune će moći plaćati u kunama i eurima, ali trgovci su im ostatke iznosa (kusur) dužni vraćati u eurima. Kod određenog dijela trgovaca pojavio se strah od rigoroznih inspekcija u tom periodu pa neki od njih, prvenstveno oni koji si to mogu dopustiti, namjeravaju godišnje odmore iskoristiti upravo tada.

„Odlučili smo uzeti godišnji odmor prvi tjedan nakon Nove godine. Vjerujte mi, nemam pojma kako izračunati koliko eura i eurocenti vratiti ako mi netko plati u kunama, za mene je to viša matematika. Ali, još gore je to što se bojim da mi neka inspekcija ne bi išla provjeravati blagajnu, jer bojim se da bi mi našli neku grešku. Ne zato što želim prevariti državu i nešto ukrasti, nego zato što su tu i kune i euri i tko to uopće može pratiti”, govori nam sugovornica koja ima uslužnu trgovinu u Bjelovaru.

Ugostitelji spremni

Nada se da će se kupci „riješiti” kuna već u prvom tjednu pa će joj sljedeći tjedan biti lakše.
U ugostiteljskom sektoru, tvrdi Srećko Koljić, predsjednik bjelovarskih ugostitelja, neće biti problema s „višom matematikom”.

„Nabavili smo programe za izračunavanje povrata novca u kunama kad je plaćanje u eurima i doista ne očekujem da će tu biti nekih problema. S obzirom da je to vrijeme godine kada imamo veći promet, stvarno ne očekujem da će ugostitelji zatvarati”, govori nam Koljić.

Banke: Naoružajte se kešom

Zbog uvođenja eura, neke banke već su najavile svojim klijentima da bankomati na nekim lokacijama neće raditi.

„U noći s 31.12.2022. na 1.1.2023. bit će ograničeno korištenje kartica na bankomatima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu (odnosi se i na kartice povezane s vašim aplikacijama za plaćanje”. To znači da je najbolje da se, u tom kratkom razdoblju, oslanjate na plaćanje gotovim novcem (primjerice, za taksi, dostavu hrane, plaćanje u restoranu ili kafiću”, stoji u obavijesti pristigloj korisnicima jedne banke.

Nadalje, u istoj toj obavijesti stoji i da pojedini bankomati neće biti u funkciji od 1. prosinca ove do 14.1 iduće godine, ali i da zbog toga banka neće obračunavati naknadu za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!