Na jedinom preostalom petričanskom laktofrizu, mljekarica Tereza dočekuje ljude iz tri sela

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Nekada su punktovi za skupljanje mlijeka bili glavni izvor informacija u svakom selu. Nije bilo kuće koja nije imala barem jednu kravicu pa je ispred ‘laktofriza’ svakog jutra i svake večeri vladala velika gužva jer je većina seljaka mlijeko prodavala velikim mljekarama.
No, danas sasvim druga slika. Proizvodnja mlijeka više nije isplativa pa su seoske staje i dvorišta opustjeli. U Donjoj Petričkoj, živopisnom selu na području općine Ivanska, nekad su bila dva punkta za skupljanje mlijeka. Za poljoprivrednike burna vremena preživio je samo jedan zajednički.

-Nekoliko većih poljoprivrednika u selu ima svoje laktofrize, a na ovaj, seoski, mlijeko donosi šest manjih proizvođača iz čak tri sela, iz Donje Petričke, Samarice i Bereka – otkriva nam seoska sabiračica mlijeka Tereza Katalenić.

Iako je ljudi pred petričanskim laktofrizom posljednjih godina malo, to je, kažu nam mještani, i danas popularno mjesto susreta na kojem se redovito ‘pretresaju’ važne teme i aktualnosti iz seoskog života. Baš kao u dobra stara vremena.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!