Sutra je Black Friday. Evo na što trebate paziti…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iz svakog mogućeg ekrana, a i pokojeg reklamnog panoa, iskaču razno razne ponude i sniženja vezana uz Black Friday, odnosno Crni petak. Američki je to potrošački praznik, a posljednjih se godina uvriježio i u Hrvatskoj, pa tako trgovci ovih dana nude brojne posebne ponude i sniženja cijena proizvoda do 70, 80 pa i 90%. No, sve je to lijepo i može se dobro iskoristiti, samo treba biti oprezan, napominje Slavko Tremski iz Udruge za zaštitu potrošača Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Ljudi moraju paziti na to što kupuju, kakva je roba i odgovara li ona onome što traže. Izlaže se svašta, pa je nekad teško procijeniti. Od početka ove godine, više se ne može mijenjati kupljeni proizvod koji je odnesen doma i prethodno detaljno pregledan. To ne vrijedi za zapakiranu rubu koju se nije mogla pregledati u trgovini, ona se može zamijeniti. Postoji dio trgovina koje žele svejedno zamijeniti i kući odnesen proizvod – kaže Tremski.

Ključan je moment je li kupljeni proizvod mogao biti detaljno pregledan ili ne. No, posve je drugačija kupovina na daljinu, danas najčešće online.

Nemojte upasti u zamku

– Online trgovine moraju moći zamijeniti proizvod koji su prodali na neviđeno. Poručujem svim kupcima koji kupuju preko interneta da imaju pravo zamijene. Svi koji kupuju na daljinu, robu bi trebali platiti tek kad dobiju i uvjere se da je dobiveni proizvod ono što su željeli – pojašnjava.

Što se samih popusta tiče, oni nisu ništa novo i uglavnom se provode sezonski. Do njih dolazi zbog viška robe u skladištu ili kod proizvođača. Tako dio trgovina provodi popuste kako bi smanjili količinu roba na zalihama, ali snižene cijene nikad ne mogu biti niže od proizvodne cijene.

– Ako je akcijski nešto sniženo, pa traje nekoliko dana, kada akcija prođe, roba se ne smije vratiti na istu cijenu dok se ne proda sva količina koja je snižena. Jedna majica cijene 50 kuna, majica je dugo na zalihama, pa se snizi na 30 kuna, ali ona dok se ne proda svaki primjerak, mora ostati na sniženoj cijeni – priča Tremski i dodaje kako u praksi nije uvijek tako. Neki trgovci se drže toga da se proizvod ne može vratiti na cijenu prije sniženja, ali često jednostavno maknu cijenu koja je bila snižena i nema traga da je to ikad bilo na popustu.

Tremski napominje kako mi kao kupci jednostavno nismo upoznati sa zakonskim regulama, pa to trgovci često iskorištavaju. Nemojte zato upasti u zamku ovog Crnog petka – Moj savjet je da svatko kad kupuju robu na akciju, da pripazi na kvalitetu, cijenu i vlastite potrebe. I treba dobro i ciljano kupovati, a ne samo bez veze, zato što je na akciji – zaključuje naš sugovornik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!