Platnene pelene za bebe postaju trend, pokušali smo saznati u čemu je fora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Živjeti što bliže prirodi, kako bi ju sačuvali za nove generacije. Pet je do 12 i vrijeme je da se počnemo brinuti za okoliš. Poruke su to koje redovito stižu iz medija. I sve to s ciljem da konačno počnemo brinuti za okoliš. Neke te poruke uopće ne diraju, pa nastave živjeti kao da ih nisu čuli, dok neki odlučne napraviti nešto drugačije i možda bar malo utjecati na, na primjer, količinu otpada kojeg stvaraju.

Jedna od tih ljudi je i Bjelovarčanka Maja Patačko, majka trogodišnjeg dječaka i jednogodišnje djevojčice. Ona je, prije nego što je prvi put postala mama, odlučila da će umjesto jednokratnih pelena koristiti pamučne. Jednostavno, dobila je dobre argumente da nešto u svom životu promjeni.

– S platnenim pelenama sam se susrela prvi put na trudničkom tečaju, gdje su nam ih pokazali i pojasnili nam prednosti njihovog korištenja. Tako smo se zainteresirali i počeli detaljnije proučavati sve o takvoj vrsti pelena i modelima, pa kada smo vidjeli sve prednosti korištenja istih odluka je pala – kaže i napominje da tu odluku nije požalila, iako nije baš naišla na odobravanje, iako na takav odabir ona nikog nije silila ili tjerala.

– Nisam poznavala nikoga tko je koristio platnene pelene, pa kada smo rekli obitelji i prijateljima da ih planiramo koristiti, svi su bili u šoku. Nailazili smo na podsmjehivanja i zadirkivanja drugih, ali to nas nije obeshrabrilo. Pojasnili smo svima da platnene pelene više ne izgledaju kao nekadašnje pelene koje su koristile naše bake i ukazali na prednosti “modernih platnenih pelena”, te su s vremenom svi to prihvatili – priča Maja i dodaje kako je to ljudima danas fora, ali da društvo nije o tome dovoljno educirano, posebno buduće mlade mame, jer na online trudničkim tečajevima zbog Covida, o platnenim se pelenama nije ni pričalo.

No, takve su pelene sve više trend vani, kaže nam, jer su oni svjesniji koje dobrobiti imaju za okoliš i za samo dijete. A i naša sugovornica svjesna je sad, kad su joj djeca malo veća koliko je to dobra odluka.

– Odlučila sam se za korištenje platnenih pelena zbog svih dobrobiti koje one imaju za dijete. Platnene pelene izrađene su od prirodnih materijala koji imaju visoku moć upijanja, nježni su i mekani na dodir, a koža u njima diše i samim time ne dolazi do pregrijavanja (pamuk, bambus, konoplja). Jednokratne pelene izrađene su od sintetičkih materijala, parfema i kemikalija za bolje upijanje, u kojima koža ne diše i pregrijava se, što dodatno pogoduje razvoju bakterija. Sve to često dovodi do pelenskog osipa i urinarnih infekcija. Mi nikada nismo imali problema s osipima i infekcijama – priča Maja i pojašnjava kako mnogi smatraju da je osjećaju suhoće daje jednokratna pelena poželjan, no dijete jednostavno nema osjećaj da je nešto napravilo u pelenu.

Tu je i mit da djeca koja koriste platnene pelene jednostavno ranije nauče ići na kahlicu. Pitamo Maju potvrđuje li njezino iskustvo taj mit?

– Nisam za taj mit znala sve dok moje prvo dijete, koje je tada imalo godinu i pol, nije samo zatražilo kahlicu i uspješno obavilo nuždu. Po danu nije nosio pelene, a po noći sam mu normalno stavljala platnene. Četiri dana od prvog korištenja kahlice, primijetila sam da mu je “noćna” pelena suha i to je bilo to. Dakle, dijete je samo preuzelo inicijativu i u 4-5 dana potpuno skinuo pelenu. Tada sam pročitala taj “mit” i smatram da moj slučaj dovoljno govori, iako takve stvari dosta ovise i o djetetu – kaže nam i napominje da sve kako je radila s prvim djetetom, radi i s drugim, no neće ju na ništa siliti, već će čekati da vidi kada će djevojčica pokazati interes za kahlicu.

Jako je zadovoljna, priča nam, i kako su čitavu priču oko platnenih pelena prihvatili u vrtiću gdje prije njezine djece nisu imali nikoga s takvim pelenama, no sve su brzo svladali, posebno jer to nije nešto pretjerano, teško jer moderne pelene imaju čičak i drukere i mijenjaju se gotovo jednako brzo kao jednokratne pelene. No, Maja nam pojašnjava još neke prednosti takvih pelena.

– Ekološki su prihvatljive. Jednokratna pelena razgrađuje se i do nekoliko stotina godina, a jedno dijete za sobom ostavlja u prosjeku 5000 jednokratnih pelena, što teži oko 1.tonu. One su treći po veličini pojedinačni sudionik u otpadu, iza papira i plastičnih boca, a ne mogu se reciklirati. Još jedna prednost koja je mnogima bitna, je financijska isplativost. Jedno dijete u prosjeku potroši 5000 pelena u svom “pelenskom stažu”, uz prosječnu cijenu pelene od 1.70kn/kom, dolazimo do iznosa od 8.400 kuna. Kod platnenih pelena trošak je jednokratan i iznosi otprilike dvije do tri tisuće kuna, pa čak i kada tome pribrojimo troškove održavanja platnenih pelena, iznos je značajno manji od onog koji se izdvaja kod jednokratnih pelena – kaže ta mama i dodaje da pelene koje je koristilo prvo dijete, jednostavno koristi i drugo.

Najveća je mana, koju joj drugi često ističu, kompliciranost održavanja pelena, no njoj to nije problem, jer kaže, sve je stvar volje i navike.

– Platnene pelene peru se u perilici rublja na 60° ili 90° stupnjeva, bez omekšivača (umjesto omekšivača može se koristiti ocat i eterično ulje čajevca, lavande i sl.). Suše se u sušilici ili na zraku. Prljave pelene ispiru se i odlažu u kantu dok čekaju pranje. Iako je ljudima teško shvatiti, pelene čak ni dok tako stoje i čekaju pranje, nemaju miris i ne trebate se bojati da će vam cijela kupaona smrdjeti – priča i dodaje kako je i tih nekoliko minuta koje dnevno utroši na pripremu za pranje, zanemarivo u odnosu na prednosti koje donosi korištenje pamučnih pelena.

Ona sama, apsolutno nikad nije nikoga tjerala ili nagovarala da se okuša u avanturi platnenih pelena, ali poruka koju šalje dijeleći svoju priču je jasna.

– Svatko od nas želi najbolje za svoje dijete, mislim da su prednosti značajne, a mane zanemarive. Ako netko razmišlja o korištenju platnenih peleni, ne trebaju ga obeshrabriti komentari drugih ili količina informacija o modelima i vrstama, jer je zapravo sve vrlo jednostavno. Svakome koga zanimaju platnene pelene preporučila bih grupu na Facebooku pod nazivom “Moderne platnene pelene” gdje se mogu pronaći sve potrebne informacije i savjete o korištenju istih – završava priču Maja i dodaje da je samo malo informacija, ukoliko je netko zainteresiran za ovakav vid promjene, dovoljan da se prošire vidici.

FOTO: privatna arhiva/Unsplash


PODIJELI S PRIJATELJIMA!