Počeo je advent: Vlč. Stjepan Ptiček otkriva kako bismo ga zaista trebali provesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

 

Pred nama je doba adventa. Vrijeme je to u godini kada se kršćani pripremaju za blagdan Božića, no u današnjem svijetu koje je sve više usmjereno prema materijalnom, postavlja se pitanje bismo zaista trebali provesti ovo predblagdansko vrijeme. Ako ovo u Google upištete „kako provesti advent”, dobit ćete more prijedloga, recimo, o tome koja su najbolja mjesta za uživanje u predbožićno vrijeme, kako se dobro provesti za male pare, kakve se manifestacije pripremaju u pojedinom gradu. Ipak, ako poželite saznati što advent znači u vjerskoj sferi odakle ovaj pojam i potječe, odgovor nećete naći na prvu.

Generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije Stjepan Ptiček ističe kako je za kršćane vjernike, uz druga sveta vremena koja se slave u liturgijskoj godini, i advent ili došašće sveto vrijeme.

-Čovjek od svoga pada u istočni grijeh, odnosno neposluh ili otklon od Boga, isticanje svoga JA nad svima i svemu dolazi do spoznaje da mu je ipak potreban Onaj koga je Bog objavio već Adamu i Evi – Spasitelj. Tako ljudi kroz stoljeća vape za Onim koji će im donijeti spasenje. Prije su o njemu naviještali proroci, a posebnu ulogu u pripremanju naroda za Spasiteljem dolazak imao je Ivan Krstitelj. Evanđelisti su pak zapisali njegovo rođenje, njegove riječi i djela kojima je nastojao čovjeka odvratiti od grijeha, dati mu sredstva po kojima će postići oproštenje grijeha i zadobiti život vječni u Božjemu kraljevstvu. Mi kršćani prihvatili smo ta evanđelja, tu radosnu vijest da se taj obećani Spasitelj objavio i došao u osobi Isusa Krista. Nakon što je izvršio ovdje na zemlji Božju, a ne svoju volju uzašao je Ocu gdje sjedi s njegove desne strane. No prije je apostolima obećao da će opet doći. Mi sada molimo i pripremamo se u ovom prvom dijelu Došašća da opet dođe kako je obećao, da nas nađe i budne u molitvi i spremne u ljubavi prema Bogu i u dobrim djelima prema našim bližnjima što ćemo posebno učiniti na nedjelju Caritasa koja je treće nedjelje Došašća – pojašnjava generalni vikar Ptiček dodajući kako riječ advent dolazi od latinske riječi „adventus“, a znači dolazak.

-Mi dakle čekamo dolazak onoga koji će doći i koji je obećao svojima da će doći. Sebe stavljamo u to iščekivanje njegovoga dolaska tako da dolazimo na slavlje euharistije od ranoga jutra – zornice, da se čistimo od grijeha kroz adventske ispovijedi i hranimo njegovim tijelom. On je rekao za sebe da je put, istina i život i zato palimo svijeće i čekamo ga s upaljenim svijećama. Na adventskim vijencima imamo četiri svijeće u znak četiri strane svijeta i punine njegove Ljubavi kojom ispunja svijet. Isus je svojim slušateljima ispričao sliku o deset djevica koje su čekale zaručnika. Pet ih imalo upaljene svjetiljke, a pet ne. Koje su imale upaljene svjetiljke ušle su na svadbu, a koje nisu, ostale su pred vratima. Upaljena svjetiljka s uljem je zapravo vjera s dobrim djelima i takvi se mogu nadati radosnom susretu s Isusom – ističe naš sugovornik osvrćući se i na drugi dio adventa.

– U drugom dijelu adventskog vremena pripremamo se za slavlje povijesnog događaja rođenja Isusa Krista u Betlehemu. Rodio se u štalici jer za njegovu Majku i Josipa nije bilo mjesta u svratištu. Zapravo htio se poistovjetiti sa svim siromašnim ljudima, sa svima koje bogati odbacuju i zanemaruju. Htio je od rođenja pokazati put ljubavi, da mogu doći k njemu svi maleni, siromašni i prezreni. Mi ćemo svojim darom na nedjelju Caritasa bar malo pomoći potrebitima i tako učiniti da osjete radost Božića. Ne smijemo se dati uvući u duh materijalizma i pohlepe što nam nudi ovaj svijet jer mi jesmo u ovome svijetu, ali nismo od ovoga svijeta, kako o svojima govori Isus – zaključuje generalni Vikar Stjepan Ptiček poželjevši svima Duhom Božjim ispunjen ovaj Advent i Isusovom osobom ispunjeno srce i svaki dom.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!