[FOTO] Ministrica otvorila turistički „mamac” koji slavi netaknutu prirodu garešničkog kraja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak otvorila je u ponedjeljak Centar za posjetitelje Natura 2000 u Garešnici u sklopu projekta Zeleni vrtovi Poilovlja vrijednog 22,5 milijuna kuna.

Riječ je o potpunoj obnovi i opremljenoj zgradi u centru Garešnice u kojoj su nekada bili smješteni kino, noćni bar i trgovina, a danas je to moderno zdanje s brojnim sadržajima vezanima uz Poilovlje, područje uz rijeku Ilovu velike bioraznolikosti koje je dio zaštićene ekološke mreže Natura 2000. Centar nudi mogućnost održavanja edukacija za sve uzraste na temu zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa, a dostupan je i laboratorij za biologiju za potrebe edukacija te izložbena postava zaštićenih vrsta s akvarijem domicilnih vrsta riba.

Bogata prirodna baština

„Hrvatska je jedna od najbogatijih država Europske unije kada je u pitanju prirodna baština. U zaštićenoj mreži Natura 2000 nalazi se 36 posto hrvatskog kopna i devet posto mora. Naša je zadaća prepoznati i štititi bioraznolikost, educirati i interpretirati, zalagati se za održivost i živjeti s prirodom, što i činimo. U Hrvatskoj je više od 50 projekata poput ovoga, a uloženo je 1,3 milijarde kuna i ono što možemo primijetiti jest puno kreativnosti na lokalnoj razini”, istaknula je ministrica Tramišak.
Župan Marko Marušić kazao je da se više od jedne trećine površine Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi u mreži Natura 2000 te da Centar za posjetitelje i ostali sadržaji unutar projekta Zeleni vrtovi Poilovlja imaju i značajan turistički potencijal.

„Siguran da će ovo biti pokretač razvoja Garešnice i kontinentalnog turizma”, naglasio je župan Marušić.

Gradonačelnik Josip Bilandžija podsjetio je da je ugovor o izgradnji Zelenih vrtova Poilovlja potpisan 2018. godine te da je adaptacija stare zgrade bila vrlo zahtjevna. Dodao je i da su netaknuta priroda, lovni i ribolovni potencijali i kvalitetna gastro ponuda najveći aduti turističkog potencijala Garešnice čijem će razvoju otvorenje Centra itekako pridonijeti.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!