Geotermalna elektrana u Cigleni Gradu duguje milijune kuna. Hoće li ih gradska blagajna ikada vidjeti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana 13. sjednica Gradskog vijeća koja je započela aktualnim satom.

Vijećnicu Danijelu Hajdinjak Prihić (Centar) zanimalo je koliko je ove godine ostalo neupisane djece u vrtićima. Te je upitala može li Grad subvencionirati čuvanje djece u dadiljskim obrtima.

Zdravko Pavec, savjetnik za odgoj obrazovanje i sport u Gradu Bjelovaru odgovorio je:

-Ove godine nakon provedenih prijava ostalo je 160 neupisane djece. Ali tijekom godine došlo je do smanjenja toga broja. Tako su dječji vrtići Pinokio i Bubamara, koji su privatni dječji vrtići povećali kapacitete za 20 djece. Dječnji vrtić Ciciban za osmero djece, a Osmjeh će od sljedeće godine povećati za 20 djece. Svi znamo da je odobren projekt za dva nova vrtića na području Grada Bjelovara. To je onaj u Ulici Viktora Bubnja i Ždralovima. Što se tiče dadilja, početkom godine smo povećali iznos za sufinanciranje i on iznosi 500 kuna, a sljedeće godine će biti 700 kuna – kazao je Pavec.

Jasna Višnjević (HNS LD) -Upitala je koliko je upisano studenata, od odobrene svote Ministarstva, u Veleučilištu u Bjelovaru i to po svakom stručnom studiju.

Zdravko Pavec je odgovorio da je Mehatroniku upisalo 30 studenata, Sestrinstvo 120, računalstvo 60 studenata. Inače, u akademskoj godini 2022/23 upisano je 749 studenata. Mehatronika 96 studenata, sestrinstvo 486, a računalstvo 167.

Problem parkinga

Ivan Vlašić (HDZ) rekao je da je dobio brojne pritužbe građana zbog parkiranje na nogostupe i zelene površine, posebno kod zgrade Komunalca i Ulice Ferde Livadića. Stoga ga zanima postoji li osim izgradnje podzemne garaže još kakva mogućnost novih parkirnih mjesta.

Ivana Jurković Piščević, predsjednica Uprave Komunalca Bjelovar odgovorila je sljedeće:

– Svjesni smo brojnih pritužbi građana. Komunalni redari odrađuju svoj posao i naplaćuju kazne. Trenutno radimo na omogućavanju dodatnih parkirnih mjesta. U suradnji s Gradom smo u procesu ishođenja vlasništva ili korištenja zemljišta, pojasa iza zgrade Komunalca gdje je nekada bila pruga, kako bi se to prenamijenilo u parkirna mjesta.

Damir Bajs (Damir Bajs NL) postavio  je sljedeće pitanje – Geotermalna elektrana u Cigleni je u privatnom projektu i došlo je do sudskih razmirica između partnera. Mene zanima da li je elektrana u pogonu i da li se plaća koncesija Gradu, neovisno o njihovom radu.

Željka Vizi, voditeljica Odsjeka za naplatu i pravne poslove u Gradu Bjelovara odgovorila je vijećniku Bajsu:

-Geotermalna elektrana nije u nadležnosti Grada Bjelovara u smislu kontrole rada, ali svakako nam je predmet interesa ta koncesijska naknada. Naknada se odnosi na dva elementa. Na površinu eksplotacijskog polja i za pridobivene količine geotermalnih voda. Novčana naknada za pridobivene količine geotermalnih voda je prihod državnog proračuna i ona iznosi najmanje 3 posto od tržišne vrijednosti dobivene količine geotermalne vode. Dok se iznos novčane naknade za površinu eksplotacijskog polja dijela na način da 40 posto pripada jedinici lokalne samouprave, dakle Gradu. 20 posto jedinici područne samouprave, znači Županiji i 40 posto proračunu Republike Hrvatske. Počevši od prvog kvartala 2020. godine Gradu Bjelovaru nije plaćena ova naknada koja prema izračunu iz prethodnih godina iznosi oko 1.5 milijuna kuna, a sada ta neplaćena naknada premašuje iznos od 4 milijuna kuna – rekla je Vizi i nastavlja.

Grad traži svoja potraživanja, a svi šute

-Izračun ove naknade nije u nadležnosti Grada Bjelovara već ministarstva u čijem je resoru energetika te zbog toga mi nemam točan podatak o stvarnoj visini to jest izračunu te koncesijske naknade niti nam je poznata količina pridobivene električne energije odnosno mineralnih sirovina. Unazad dvije godine Grad Bjelovar intenzivno je postavljao upite nadležnom ministarstvu vezano za plaćanje ove naknade. Odgovore nismo dobivali. Zatim je gradonačelnik pisao ministarstvu financija i tražio pojašnjenje, a krajem listopada gradonačelnik i župan su zajedno poslali dopis ministarstvu i tražili hitan sastanak u ministarstvu gospodarstva. Ni na jedan od tih dopisa nismo dobili konkretan odgovor, osim od ministarstva financija i to 3. studenog koje nas je uputilo na ministarstvo gospodarstva. Jedino službeno što smo dobili je da ne mogu dati nikakav podatak ni što se tiče obračuna i plaćanja ove naknade jer traju sudski sporovi. Ovo sve nije u nadležnosti Grada, ali Grad traži svoja potraživanja i nije nam jasno zašto se ne zna točan iznos koji se Gradu treba doznačiti. Gradonačelnik je i kao saborski zastupnik poslao nekoliko upita u vezi svega ovoga i nadam se da će se konačno riješiti – kazala je Vizi.

Netko ne radi svoj posao

Na navedenu temu nadovezao se i gradonačelnik Dario Hrebak.

-Mi imamo pravo u našem proračunu prikazivati potraživanja. Mi načelno kažemo da je to 4.5 milijuna kuna sukladno cijenama struje koje su bile prije godinu i dvije. Ali cijena struje je otišla četiri puta gore. Kada smo imali kontakte s tom firmom, znam da su oni proizvodili 120 do 130 milijuna vrijednost struje. Ne znam koliko danas proizvode, ali znam da je barem tri ili četiri puta skuplja. A mi još uvijek računamo po bazi od 2019. godine. Tu se ne radi samo o sredstvima za Grad već i Županiju. Ali netko tamo ne radi svoj posao. Mi vršimo pritisak to jest ostavljamo tragove i pišemo dopise ministarstvima i tražimo sastanke. I na kraju svi peru ruke. Dogodila se jedna pravna zavrzlama u koju mi ne ulazimo niti možemo ući, ali želimo svoj novac u Gradskoj blagajni.

Vijećnica Zlatka Pemper (HSLS) postavila je pitanje gradonačelniku Hrebaku.

-Možete li nam kao saborski zastupnik reći je li u državnom proračunu za 2023. godinu uvrštena stavka za financiranje brze ceste prema Bjelovaru.

-Da, čuo sam i ja svašta danas. Mislim, držite se relevantnih medija, zakonitih portala. A to što se piše po društvenima mrežama, ne trebate sve vjerovati. Postoji proračun Hrvatskih cesta, tamo se nalazi stavka vrijedna preko 50 milijuna eura za gradnju šest cesta, od tih šest cesta naša je jedina započeta. Ima više nego dovoljno novca za gradnju brze ceste prema Bjelovaru, ali razni spinovi i opskurni izvori informacija na društvenim mrežama svašta naprave. To je osjetio i gospodin Bajs koji je evo na sudu zbog nekih slučaja na društvenim mrežama završio, ali i pobjedio i ja mu čestitam. Bio sam i ja na sudu zbog slične situacije i ja sam pobjedio – kazao je, između ostalog, gradonačelnik Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!