U BBŽ zabilježeno 28 HIV pozitivnih osoba: Među njima je i Mario

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

 

Koliko ću još živjeti? Upravo ovo pitanje bila je prva misao Bjelovarčanina Marija Lemešića nakon saznanja da je HIV pozitivan. Bilo je to prije 12 godina, a iako je to razdoblje života za njega bilo izuzetno mračno, danas ne krije da je svojim životom više nego zadovoljan.

Jednostavno testiranje, kvalitetna terapija

– Otišao sam se testirati nakon telefonskog poziva bivšeg partnera u kojem mi je rekao da je HIV pozitivan. Naravno, i prije toga sam se testirao jednom godišnje, no ovo je bila izvanredna situacija. U to vrijeme je samo testiranje bilo bitno kompliciranije nego danas. Prvo sam išao po uputnicu kod svoje liječnice obiteljske medicine pa sam u bjelovarskoj bolnici vadio krv, uzorak se slao na analizu u Zagreb, a same rezultate sam čekao deset dana. Danas se na HIV može testirati posve anonimno u nekoliko centara diljem Hrvatske, a rezultati su gotovi u svega par minuta – priča Lemešić dodajući kako je, osim samog testiranja, bitan napredak posljednjih godina doživjelo i sama terapija.

-Naravno, testiranje je izuzetno važno jer je to prvi korak k liječenju, a lijekovi su danas vjerojatno nekoliko puta bolji i učinkovitiji nego nekada. Medicina je na ovom području toliko napredovala da se HIV zaista kvalitetno može liječiti jer se točno zna kako i što se liječi – zadovoljan je Lemešić prisjećajući se kako je nakon same dijagnoze, a potom i nakon što se javno saznalo da je HIV pozitivan za njega nastupilo teško životno razdoblje prepuno različitih pritisaka.

28 HIV pozitivnih osoba

-Danas je posve drugačije. Vodim jedan normalan život. Radim u školskoj kuhinji, u sretnom sam braku i zaista sam zadovoljan – zaključuje naš sugovornik koji je tek jedna u nizu HIV pozitivnih osoba na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području Bjelovarsko-bilogorske županije od 1985. godine, kada je uspostavljen Registar za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do danas ukupno je zabilježeno 28 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija. Uglavnom je riječ o muškarcima, odnosno od ukupnog broja slučajeva je 25 muškaraca i tek 3 žene. Od ukupnog broja osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, njih osam je oboljelo od AIDS-a. U istom razdoblju umrlo je pet osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, a njih troje je bilo oboljelo od AIDS-a. Posljednji smrtni slučaj bio je 2020. godine.

Broj novodijagnosticiranih osoba kroz godine što se tiče pojavnosti HIV infekcije na području Bjelovarsko-bilogorske županije kreće se od 0 do 4 godišnje. Ukupni broj kroz godine je, dakle, u vrlo blagom porastu. Do 2010. godine imali smo stagnaciju trenda s brojem oboljelih od 0 do 1 godišnje, a nakon toga blagi trend porasta koji je od tada u stabilnoj fazi. Naime 2020. i 2021. godine imali smo 0 slučajeva novodijagnosticiranih HIV infekcija. U 2022. godini bilježimo tri nova slučaja osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, a jedna osoba je oboljela od AIDS-a – kaže epidemiologinja Sanja Smolčić s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije. Upravo se danas, 1. prosinca, obilježava Svjetski dan AIDS-a. Cilj je doprinijeti informiranju javnosti o infekciji HIV-om koji uzrokuje AIDS, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima, mogućnostima prevencije te podsjetiti o važnosti uklanjanja stigme i diskriminacije s kojima se još uvijek susreću oboljeli i njihovi bližnji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!