Profesorica Mihaela Kelava osmislila aplikaciju za igru u kojoj se skupljaju kvargli!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U sklopu Erasmus projekta nedavno su bjelovarsku gimnaziju posjetili učenici iz Turske. Škola je srdačno dočekala učenike, a njihov dolazak bila je idealna prilika da se u gradu isproba aplikacija za igru. Prije svega ćemo saznati o kakvoj je aplikaciji riječ, a sve detalje najbolje zna profesorica koja ju je i osmislila, Mihaela Kelava.

– Nešto najsličnije aplikaciji je aplikacija “Pokémon GO”, samo što postavljamo sami svoje likove, stavljamo tekst i zapravo sami možemo napraviti lokacije na kojima će se nalaziti virtualni likovi u prostoru. Koristimo nešto što smo dobili kao nagradu, da to stvarno iskoristimo i vratimo zajednici kroz projekte učenika i nastavnika – rekla je Kelava.

Zanimalo nas je i kako sama igra funkcionira.

– Sama igra je smišljena prema principu potrage za blagom, postavili smo na određeni broj lokacija u gradu virtualne likove koji govore ponešto o zgradama uz koje se nalaze. S obzirom da je igra bila namijenjena za naše goste iz Turske i učenike, htjeli smo to učiniti malo zabavnijim i natjecateljskim pa smo uz same opise dodali i zadatke koje moraju riješiti, a kada riješe dobiju određeni broj kvargli – navodi.

Radi se o sjajnoj ideji, a želja je da se ona otvori za cijelo građanstvo.

– Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti realizirati u tako kratkom vremenu, ali ideja nam je otvoriti cijelu igru za građanstvo s obzirom na to da je trenutno na engleskom zbog gostiju koji su nam bili iz Turske. Nešto bi slično napravili na hrvatskom pa možda potaknemo građane da obiđu virtualnu turu gradom uz ili bez vodstva, to ćemo još vidjeti – kaže Kelava.

Razgovarali smo s Eden, učenicom iz Turske koja nam je iz prve ruke otkrila kako joj se ova zanimljiva igra sviđa.

– Igra me malo zbunila, ali je dobra i sviđa mi se. Ulice u Bjelovaru dosta mi izgledaju prazno jer dolazim iz grada koji ima preko milijun stanovnika – kaže.

O igri su nam nešto više ispričali i učenici bjelovarske gimnazije kojima ipak nije toliko neobično vidjeti prazan grad.

– Hodamo okolo po gradu, imamo određena odredišta na kojima skupljamo bodove. Fora je, iako teže nego što smo očekivali – rekla je Ela Dolenac iz 3. B razreda.

Zanimljiv je Eli i projekt razmjene odnosno prilika da učenici iz drugih država upoznaju Bjelovar, ali i Hrvatsku.

– Razmjena učenika jako mi je zanimljiva, a nadam se da ćemo i mi u budućnosti posjetiti neku državu – dodaje.

Zadovoljan igrom je i Ivan Čavić iz 3. D razreda.

– Igra mi je fora i sviđa mi se to što zapravo moramo malo razmišljati. Za sada je dobra i nema negativnih strana. Naučio sam da su drveće ispred bjelovarske knjižnice stara 194 godine – rekao je Ivan.

Filipu Ilekoviću iz 3. D razreda najviše se sviđa što je igra na engleskom jeziku.

– Super mi je sve, a najbolji mi je dio jer komuniciramo na engleskom jeziku s obzirom na to da su za sada sve zagonetke navedene na tom jeziku. Lijepo je nešto novo saznati o Bjelovar – rekao je Filip.

Odlična suradnja ostvarila se, a još kada se igra proširi na cijelo građanstvo, svi će imati prilike testirati svoje znanje vezano za grad Bjelovar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!