Doznajemo koje općine i gradovi planiraju podijeliti božićnice umirovljenicima i svojim zaposlenicima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tradicija se nastavlja pa su tako neke jedinice lokalne samouprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji već obavijestile svoje umirovljenike o božićnicama. Svojevrstan je to Gradski i Općinski poklon za Božić, a iako se svi slažu da poklon uvijek može biti bolji, ostaje nada da će tih sto ili 200 kuna barem malo razbuditi blagdanski duh.

Uz pomoć umirovljenicima, neki za Božić daruju i svoje zaposlene. Zato smo provjerili tko se koliko isprsio i tko je već stavio odluku na stol, a tko još o svemu treba razmisliti.

Krenimo od Grada Bjelovara koji će umirovljenicima, kao i prošle godine, dati jednokratnu novčanu pomoć, tzv. božićnicu, u iznosu od sto kuna. Prema popisu Zavoda za mirovinsko osiguranje dobit će je svi oni koji imaju mirovinu do 1.500 kuna i nisu primatelji inozemne mirovine. Što se tiče zaposlenika Gradske uprave, planirana božićnica je na razini prošle godine, a iznosi tisuću kuna.

Čazma je ove godine povećala iznos božićnica za umirovljenike. Ove godine iznos pojedinačne božićnice povećan je sa 150 na 200 kuna po korisniku. Pravo na božićnicu ostvaruju umirovljenici koji imaju mirovinu manju od 2.000 kuna. Ukupno je za isplatu božićnica umirovljenicima u proračunu Grada Čazme za 2022. godinu osigurano 75 tisuća kuna. Što se tiče zaposlenika Grada, gradonačelnik Dinko Pirak nam je potvrdio da božićnica po zaposleniku iznosi 2.000 kuna.

U Daruvaru, ove godine kao i prijašnjih u proračunu je osigurano 350 tisuća kuna za umirovljenike.

– Umirovljenici koji primaju mirovine do tisuću kuna primit će 300 kuna, oni koji primaju od 1.001 kune do 2.000 kuna primit će 200 kuna, a ostali od 2.001 kuna do 4.000 kuna primit će 100 kuna. Djelatnici Grada primit će tisuću kuna božićnice – poručio je daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.

Na svoje umirovljenike nije zaboravio ni Grad Grubišno Polje, a iznos za božićnicu također je podebljan. Za umirovljenike s mirovinom do 500 kuna, božićnice su u iznosu od 400 kuna, za one s mirovinom do 500 do tisuću kuna, božićnice iznose 300 kuna, za umirovljenike s mirovinom od tisuću do 1.500,00 kuna, božićnice su 250 kuna dok će umirovljenici s mirovinom od 1.500 do 2.500 kuna, dobiti božićnice u iznosu od 200 kuna. Predviđeno je dakle povećanje iznosa božićnica u odnosu na prošlu godinu, te je povećan prag, odnosno sada će božićnicu dobiti i umirovljenici s mirovinom od 2.000 do 2.500 kuna što prošle godine nije bio slučaj. Uz umirovljenike, božićnicu će dobiti i osobe koje nisu u mirovini, a koje su bez ikakvih primanja i starije od 65 godina. Zaposlenici gradske uprave i zaposlenici korisnika Gradskog proračuna, dobit će božićnicu u iznosu od 2.500 kuna.

Kod Općina je stvar ipak drugačija i sve ovisi o mogućnostima i proračunu svake od njih. Općina Berek neće isplaćivati božićnicu umirovljenicima, ali ni zaposlenicima općine. Svi umirovljenici s prebivalištem na području općine Đulovac koji ispunjavaju određene uvjete dobit će pomoć u vidu božićnice od 200 kuna dok će petero zaposlenih u Jedinstvenom upravnom odjelu dobiti svaki po 2.500 kuna.

Za sada priča oko božićnica nije zaključena u Općini Hercegovac, ali prema riječima načelnika Bore Bašljana, odluka će biti donesena na posljednjem Općinskom vijeću u ovoj godini. Općina Kapela ove godine će isplatiti umirovljenicima dodatak od 200 kuna za sve umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 3.000 kuna, a djelatnicima Općine Kapela će biti isplaćena božićnica u iznosu od 500 kuna.

U Končanici oni koji imaju mirovinu do 2.000 kuna, dobit će božićnicu u iznosu od 200 kuna dok oni koji imaju mirovinu do 3.500 kuna, dobiti po sto kuna božićnice. – Božićnicu će dobiti i žene koje rade u sklopu projekta Zaželi. S obzirom da projekt sam ne daje božićnice, mi smo u proračunu osigurali za svaku zaposlenu ženu po tisuću kuna. Nije to naša obveza, ali željeli smo pomoći.

Također, božićnice će dobiti i nezaposlene osobe te osobe koje su u sustavu socijalne skrbi – rekao je načelnik Zlatko Bakunić.

Božićne blagdane će svojim najstarijim mještanima uljepšati i Nova Rača. Općina daje je jednokratne potpore umirovljenicima za Božić, no točan iznos u pozivu nisu naveli.

Općina Rovišće isplaćivat će božićnice za umirovljenike i za službenike i namještenike kao što je to činila i prošlih godina. Za umirovljenike s mirovinom do tisuću kuna, visina božićnice iznosila bi 350 kuna dok bi umirovljenici s mirovinom od tisuću kuna do 2.000 kuna dobili 300 kuna. Konkretni iznosi, kako za umirovljenike tako i za zaposlene će se znati nakon usvajanja rebalansa proračuna.

Ove godine s božićnicama nastavlja i Općina Sirač pa će tako svi oni koji imaju mirovinu do 1.500 kuna dobiti 200 kuna, a onima s mirovinom od 1.500 do 3.000 kuna stiže blagdanski poklon od sto kuna. Što se tiče zaposlenika, odluka u Siraču još nije donesena. Još uvijek se o božićnicama za umirovljenike razmišlja i u Općini Šandrovac, uz najbolju volju načelnik Dario Halauš želi umirovljenicima pomoći za blagdane, ali sve još ovisi o rebalansu proračuna. Kada je riječ o zaposlenima, svatko će dobiti 2.000 kuna, a taj se iznos odnosi na zaposlene u Općini, Komunalnom poduzeću „Šandroprom“, staračkom domu i dječjem vrtiću.

Još u travnju ove godine Općinsko vijeće Štefanja donijelo je Odluku o isplati božićnice umirovljenicima i osobama koje ostvaruju pravo na nacionalnu naknadu, a kojima je visina primanja do 1.500 kuna. Ona će se isplatiti jednokratno u iznosu od 300 kuna. Ove godine Velika Pisanica neće isplaćivati božićnice za umirovljenike dok će se zaposlenicima Općine sukladno ugovoru isplatiti iznos od 1.750 kuna. Općina Velika Trnovitica božićnice ili dodatke za umirovljenike kao i za zaposlene nema planirano u proračunu Općine. Božićnice ove godine daje i Općina Veliko Trojstvo. Iznos jednokratne novčane pomoći koju je moguće ostvariti iznosi 200 kuna za iznos mirovine do 2.500 kuna te 100 kuna za iznos mirovine od 2.500 do 3.500 kuna.

Svi oni koji se ne nalaze u tekstu, nisu odgovorili na naš upit.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!