U poljoprivredu su ‘zalutali’, a sada, kada je zemlja prazna, prazna im je i duša

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Ivan Despetović je po struci računalni tehničar za strojarstvo i tehničar za vuču vlakova i radi u Zagrebu, njegova supruga Brigita je magistra povijesti i radi u Ivanić Gradu, ali žive u Palančanima kod Čazme gdje imaju i svoj OPG i to iako im nikada nije bio plan baviti se poljoprivredom već su u nju ušli slučajno kada su kupovali gradilište za kuću.

-Tada se pojavila mogućnost i da kupim neki komadić zemlje koji je bio odmah uz gradilište, nekakvih 8800 četvornih metara, pa sam kupio i to. To je bilo zapušteno, zaraslo i kada smo zemljište počistili vidjeli smo da je to simpatična parcelica – opisuje poljoprivredne početke Ivan.

Kada se simpatičnoj parcelici pridružila želja za organskim, zdravim povrćem nastao je vrt. Prve godine su Despetovići povrće zasadili samo za sebe, druge su se malo zaigrali i imali viška, a potom su osnovali i OPG kako bi mogli ono što uzgoje i prodavati. Na prodaju se pri tome ne mogu požaliti.

-Potrošači, naši kupci nas pronalaze putem društvenih mreža, a za sada su nam na prvom mjestu preporuke – kaže Despetović.

I iako nije uvijek lako kombinirati posao u Ivanić Gradu i Zagrebu sa životom i poljoprivredom u Čazmi, Despetovići ne odustaju jer, kako kaže Ivan, kada je zemlja prazna i duša je prazna. Stoga im ni planova ne nedostaje. Žele pokrenuti robinzonski turizam.

-Tu bi se moglo napraviti izletište na koje ljudi mogu doći sa svojom opremom, roštiljima, šatorima da imaju mogućnost sami pripremiti hranu, ali bi mogli i ubrati povrće iz vrtova zasađenih upravo za njih – otkriva planove mladi čazmanski poljoprivrednik.

I na taj će način Despetovići spojiti poljoprivredu i turizam i pokazati da na selu ima života.

Foto: Facebook OPG Despetović


PODIJELI S PRIJATELJIMA!