Ante Sikirić: ‘Croatio iz duše te ljubim’ pisao sam mjesec dana. Odmah sam osjetio što imam u rukama…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ante Sikirić, jedan od najvećih živućih hrvatskih pjesnika gostovao je u Bjelovaru na koncertu ‘Volim Hrvatsku pjesmom’. Ovaj veliki umjetnik, inače rodom iz Bibinja, napisao je pregršt velikih hitova poput ‘Neka ti bude postelja meka’, ‘Ne znam što mi tebe vuče’, a svakako najvećih hit mu je antologijska, klapska domoljubna ‘himna’ Croatio iz duše te ljubim. Pjesma koju rijetko koji stanovnik Hrvatske ne zna.

– Došao sam iz Bibinja u Bjelovar jer sam pozvan da prisustvujem koncertu. Osim toga došao sam posjetiti i obiteljskog prijatelja Matu Ćuraka, zatim i Vedrana Milića za kojeg sam napisao jednu pjesmu i mislim da će mu se svidjeti i da ćemo to dobro sve složiti i napraviti jedan mali hit – kazao nam je na početku Sikirić koji je rekao da nikada ne odmora što se tiče stvaranja pjesama.

Ante Sikirić s obiteljskim prijateljem Matom Ćurakom

 

-Stalno imam potrebu pisati. Nekada mi pjevači sami priđu i kažu možeš li nešto napisati za mene, nekada se ja njima javim i kažem im imam nešto za tebe, dođi vidjeti. Sve ovisi, ali stalno se radi i stvara. Evo sada se nadam da će ova pjesma s Vedranom Milićem biti uspješna – istaknuo je Sikirić koji nam je otkrio koliko mu treba vremena za napisati jednu pjesmu.

Inspiracija je najvažnija

-Ja inače pišem više od 30 godina. A gledajte, nekada to traje kraće, nekada duže. Sve ovisi o inspiraciji. Croatio iz duše te ljubim sam pisao mjesec dana. To je bio jedan proces emocija, moga okruženja i svega što sam vidio i osjećao u to doba. Pjesma je nastala 1995. godine. Osjetio sam da sam napravio pravi tekst i iako nisam neki veliki muzičar, osjetio sam da mogu i glazbu napraviti. Onda sam tek kontaktirao Tomislava Bralića i tako se to zavrtilo i izašla je danas kultna pjesma. Inače, na festivalima je pjesma odlično prolazila, ali trebalo je skoro deset godina da pjesma postane prigrljena baš od svih i da postane tako poznata i moćna – kaže Sikirić i dodaje.

-Nekada me ljudi kontaktiraju i kažu daj mi napravi pjesmu o Dalmaciji. I onda ja krenem, ali vidim da to ide na silu. Onda stanem i pričekam da dođe inspiracija – priča nam Sikirić i nastavlja.

-Ako je podloga pjesme ljubav ili recimo more. Onda uzmem papir, i pišem o svemu što mi dođe na pamet u vezi toga, što osjetim, što zamislim. Onda poslije to spajam sve i ako vidim da to ide u nekom smjeru još se više potrudim i onda pustim pjesmu u javnost. Ako vidim da to nije to, onda ostane samo kod mene. Imam doma na čekanju 40-50 demo snimki. Još vidim da moram na njima dodatno raditi, dorađivati. Možda od njih neka postane hit, možda postanu samo prolazne. Vidjet ćemo šta će biti – zaključio je Sikirić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!