[FOTO] U Suveniru prodaju sve što proizvedu, župan im pomaže da od Hrvatskih šuma dobiju više sirovine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zaštitna radionica Suvenir Arbor iz Sirača koja se bavi preradom drveta i proizvodnjom namještaja te većinom zapošljava osobe s invaliditetom već sljedeće godine trebala bi postati energetski neovisna zahvaljujući izgradnji nove sunčane elektrane snage 120 kilovata. U toj ustanovi već sada instalirana je jedna sunčana elektrana snage 110 kilovata zahvaljujući kojoj se trošak električne energije prepolovio, a v.d. ravnatelj Zlatko Polenus smatra da će ta investicija otplatiti najkasnije za šest do sedam godina i to po trenutnim cijenama električne energije koje su ispod tržišnih zahvaljujući mjerama Vlade RH.

„S obzirom da za grijanje koristimo drvni otpad, a plin koristimo samo u kuhinji, možemo reći da ćemo od iduće godine biti energetski neovisni”, poručio je ravnatelj Polenus.

Izvoze većinu proizvedenog

Suvenir Arbor, čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, u ponedjeljak je obišao župan Marko Marušić sa suradnicima povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom te se uvjerio u kvalitetno poslovanje ustanove koja je 2005. godine završila u stečaju, a bila je i u predstečajnoj nagodbi iz koje je uspješno izašla i sada posluje pozitivno.

„Više od 70 posto proizvodnje izvozimo na englesko, francusko, nizozemsko i švicarsko tržište a riječ je o proizvodima od drveta poput gotovih komada namještaja i dječjeg programa. Usto, imamo i tekstilnu industriju, tisak i lasersko graviranje”, ističe Polenus dodajući kako ustanova godišnje ostvaruje oko 10 milijuna kuna prihoda. Samo ove godine investirali su oko 2,5 milijuna kuna, a osim u sunčanu elektranu, ulagalo se i u nove strojeve. S intenzivnim ulaganjima nastavit će i sljedeće godine, a u planu je i zapošljavanje novih osoba s invaliditetom.

„Izuzetno mi je drago vidjeti da tvrtka koja je nekada loše stajala danas predstavlja perjanicu drvoprerađivačke proizvodnje. Ovo je lijepa priča ne samo za Sirač i Bjelovarsko-bilogorsku županiju nego i za Hrvatsku. Njihov najveći problem trenutno je nedovoljna količina sirovine, tako da s Hrvatskim šumama razgovaramo kako da im osiguramo više hrasta i ostale potrebne drvne mase”, kazao je župan Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!