Odgođena izgradnja POS-ovih zgrada, ovo je glavni razlog

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dvojna zgrada s ukupno 16 stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje u Bjelovaru neće se tako brzo početi graditi. Naime, u gradskoj upravi jučer su otvorili pristigle ponude za izgradnju spomenute zgrade i ostali neugodno iznenađeni ponuđenim cijenama.

Sve tri pristigle ponude, naime, značajno su više od gradske procjene. Naime, u gradskoj upravi vrijednost radova procijenili su na iznos od 9,35 milijuna kuna s uključenim PDV-om, a najniža pristigla ponuda, ona garešničke tvrtke Novi stan, bila je na 11,95 milijuna kuna. Ponude đakovačke tvrtke Tehno-elektro i bjelovarske Hidroregulacija bile su još milijunček kuna više.

U gradskoj upravi potom su uzeli kalkulator u ruke te izračunali da će cijena „kvadrata” POS-ovog stana u Bjelovaru iznositi 1.667,74 eura, na što još treba dodati i trošak projektiranja i stručnog nadzora te da, sve u svemu, nema uvjeta za realizaciju programa POS u Bjelovaru. Drugim riječima, zbog previsoko postavljene ljestvice građevinaca, stanovi za mlade bjelovarske po programu POS gradit će se u neka bolja vremena.

Naime, kako bi se osigurale što jeftinije cijene stanova, u POS programu jedinice lokalne samouprave odriču se niza svojih prihoda te usto daju i besplatno zemljište.

Konkretno, Grad Bjelovar obvezuje se ustupiti kompletno zemljište, platiti sve priključke i odreći se komunalnog doprinosa. Upravo zbog ukidanja spomenutih troškova POS-ovi stanovi trebali bi biti jeftiniji, odnosno dostupniji od „privatnih” stanova, a to je ujedno bila i glavna zamjerka privatnog sektora koji uporno tvrdi da se u POS programima dampira tržišna cijena stanova.

Bjelovarski slučaj pokazuje da nije uvijek tako.

Naime, cijena kvadrata „privatne” novogradnje u Bjelovaru kreće se oko 1.900 eura, a u tu cijenu uračunata je i cijena zemljišta koju investitor plaća, baš kao i cijena priključaka i komunalnog doprinosa koji se slijeva u gradsku blagajnu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!