Što s uplatnicama izdanim ove godine? Kako se snaći u prva dva tjedna sljedeće?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Još nas tjedni dijele od uvođenja eura. Osim građana i poduzetnika, za to moraju biti spremni i gradovi i općine. Po prvi puta moraju donijeti proračun u eurima, ali to nije jedino što moraju prilagoditi, napominje pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Dežanovac Ljubica Ilinović.

-Imamo s uplatnicama za komunalnu naknadu problema jer se moraju iskazivati dvojno. Nije sam postupak toliko kompliciran, koliko nas općine to košta. Programeri su morali prilagoditi računovodstvene programe što naravno košta – kaže Ilinović.

Posljednje pripreme odrađuje i Komunalac Bjelovar. I oni, kao i ostali, moraju prilagoditi račune koje će slati građanima. Svi računi izdani do kraja prosinca će biti navedeni u kunama i eurima, ali građani će ih i sljedeće godine moći platiti kada njima to odgovara, odnosno u vrijeme mjeseca kada ih i inače plaćaju. Nema razloga za žurbu.

-Sve će se to moći platiti, valuta će se prilagođavati sukladno dogovorenom tečaju koji je već svima poznat – ističe direktorica Komunalca Ivana Jurković Piščević i napominje kako je cilj zadržati navike plaćanja građana.

Najzahtjevnija će biti prva dva tjedna siječnja kada će se moći plaćati u kunama i eurima, ali će se izvraćati isključivo u eurima. Eventualna zbrka kod izvraćanja se izbjegava takozvanim duplim blagajnama.

-Kada će se plaćati u kunama, a vraćati u eurima sustav će automatski izračunati koliko treba izvratiti, pa se korisnici ne moraju bojati da će netko računati na kalkulatoru i krivo izvratiti – tumači Jurković Piščević.

Prilagođava se i Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar koja od prvog siječnja također mora prilagoditi cijene članarine. Dobra vijest za korisnike je da će ih zaokružiti na niže.

-Sada je članarina za odraslog člana 70 kuna što znači 9 eura i 25 centa, ali mi ćemo zaokružiti na 9 eura. Dakle, godišnja članarina za odraslog korisnika će biti 9 eura. Dječja godišnja članarina će biti 7 eura, a sada je 55 kuna odnosno 7 eura i 30 eurocenti – najavljuje ravnateljica knjižnice Vjeruška Štivić.

Uvodi se i nova članarina, za umirovljenike koji će godišnje članstvo u bjelovarskoj knjižnici od sljedeće godine plaćati tri eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!