Ina intenzivira ulaganja u bilogorske bušotine, na red je došlo jedno bjelovarsko naftno polje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zahvaljujući energetskoj krizi, Ina je u posljednje vrijeme intenzivirala ulaganja u domaću proizvodnju nafte i plina, a investicije nisu zaobišle ni bilogorski kraj. Naftna kompanija u mađarsko-hrvatskom vlasništvu tako je, čini se po nedavno objavljenoj dokumentaciji, na kraju početka birokratskog putovanja duljeg od deset godina vezanog uz daljnju razradu jednog od bjelovarskih naftnih polja, prvog koje je ta naftna tvrtka počela eksploatirati otkako je hrvatske neovisnosti.

Iako su Veliko Trojstvo i Šandrovac najpoznatije bjelovarsko-bilogorske općine po naftnim rezervama, Bjelovar svakako nije za zanemariti. Naime, samo ove godine u proračun Grada Bjelovara Ina će temeljem rudne rente od nafte i plina uplatiti dva milijuna kuna.

Naftna i plinska ležišta koje je Ina počela eksploatirati na Bilogori još prije nešto više od pola desetljeća s vremenom su se iscrpila, pa su za nastavak proizvodnje potrebna velika ulaganja, kao i nove tehnologije.

U planu nove bušotine u Letičanima

U prilog tomu svjedoči i nedavno rješenje Ine o utvrđivanju eksploatacijskog polja Galovac – Pavljani koje obuhvaća gotovo pet četvornih kilometara sjeverno od Galovca do Starih Pavljana. Ina je zahtjev za utvrđivanjem eksploatacijskog polja Galovac – Pavljani podnijela još prije deset i više godina, a tek potkraj listopada ove godine odrađene su sve potrebne predradnje poput utvrđivanja imovinsko-pravnih odnosa, utjecaja na okoliš i slično. Nakon što su ishođene sve potrebne dozvole, Ini preostaje ishoditi dozvolu za pridobivanje ugljikovodika i sklapanje ugovora za eksploataciju ugljikovodika te posao može početi. Vrijedi spomenuti i da Ina crpi naftu i plin s eksploatacijskog polja Galovac – Pavljani još od 1992. godine, a sada je riječ o daljnjoj razradi tog naftnog polja.

Iz Ine poručuju da se području Bjelovarsko-bilogorske županije eksploatacija nafte i plina odvija na eksploatacijskim poljima ugljikovodika Galovac-Pavljani, Letičani, Šandrovac, Bilogora i Mosti.

Polje Šandrovac u proizvodnji je od 1967. godine, Bilogora od 1972. godine, Letičani od 1989., Galovac-Pavljani od 1992. godine, dok je polje Mosti pušteno u probnu eksploataciju u kolovozu ove godine i trenutno je u fazi ekonomske evaluacije projekta.

„Ina snažno ulaže u razradne projekte čiji je cilj zadržavanje proizvodnje nafte i plina i ublažavanje očekivanog prirodnog pada proizvodnje na postojećim poljima. Kompanija planira značajna ulaganja u proizvodnju nafte i plina u budućnosti kroz projekt implementacije tercijarnih metoda na polju Šandrovac (EOR Šandrovac- eng. enhanced oil recovery, metoda povećanja iscrpka nafte), kroz projekt izgradnje novog dijela sabirno-transportnog sustava na polju Bilogora, kroz dodatnu razradu polja Galovac-Pavljani te izradu novih bušotina na polju Letičani”, poručuju iz Ine.

Hrebak: Evo što ćemo s prihodima od rente

Gradonačelnik Dario Hrebak upoznat je s bjelovarskim podzemnim bogatstvom, a ima i plan kako ga staviti u funkciju u korist građana.
„Mi imamo velike potencijale na Bilogori po pitanju i plina i nafte, ali sad smo otkrili i po pitanju tople vode. Sve investicije toga tipa dobrodošle su u naš grad, a grad će i sam pokretati investicije u eksploataciju i korištenje geotermalne energije. Svaka kuna koja se zaradi na nafti i plinu i uđe u gradski proračun, investirat će se putem gradske firme Terme Bjelovar u obnovljive izvore energije. Grad će u suradnji s fondom Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna iduće godine uložiti 25 milijuna kuna u bušotinu gdje ćemo toplom vodom grijati poduzetničku zonu, a u budućnosti cilj nam je izgraditi pet takvih bušotina kojima planiramo grijati grad”, poručuje gradonačelnik Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!