Ako se želite razvesti ili upoznati s određenim pravima i postupcima, evo tko vam može dati besplatan savjet

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarčani, u sklopu suradnje Udruge invalida Bjelovar i Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu, imaju priliku dobiti besplatan pravni savjet i uputu. Mlade buduće odvjetničke nade došle su im nedavno pomoći u pitanjima koja ih muče. Petra Jurina, studentice treće godine prava i Tena Krznarić koja trenutno sluša završnu godinu istog studija, pojasnile su koji su to najčešći problemi s kojima ljudi dolaze do njih

– Današnja glavna tema je vezana uz razvod, a česta tema je dosmrtno i doživotno uzdržavanje. To su ključni pojmovi – priča Tena.

– Ima stvarno šarolikih tema, od razvoda braka, prava djece, starijih osoba i njihovih prava, pokretanja nekakvih postupaka. Stvarno su sva područja zastupljena – kaže Petra.

Njihov je zadatak dosta jednostavan, da prevedu građanima pravnu terminologiju ili da njihov problem prevedu na pravni rječnik

– Na nama je da ih uputimo u njihova prava i koliko se isplati neki postupak. Ako su troškovi postupka preveliki u odnosu na pravo koje bi htjeli ostvariti, naravno da im to nije isplativo i mi im to ne preporučimo – kaže Tena, a Petra pojašnjava da ih nekad odgovore od nekoga postupka ako vide da će im biti preskup ili od njega neće ostvariti potrebno pravo.

Građani su nekako prosječno upućeni u pravnu tematiku, ali ipak na nju gledaju vrlo subjektivno, kaže Tena – Osobe dođu i kažu u čemu je njihov problem. Oni to jednostavno kažu, a mi smo tu da to podignemo na neku višu razinu. Mi malo preformuliramo ta njihova pitanja, pa to sastavimo tako u dokumentu kojeg šaljemo dalje. Trudimo se dati im odgovor kojeg će razumjeti – pojašnjava Petra.

Procedura nakon određenog postupka zna i potrajati

– Treba malo duže vremena da im javimo povratnu informaciju. Mi proučimo dokumentaciju i sastavimo pravno mišljenje. Mi smo studenti, pa kad sastavimo pravno mišljenje šaljemo to studentskom mentoru, on to mora odobriti. Kaže nam što je oke ili treba mijenjati. Onda se ti papiri šalju našem akademskom mentoru, što su zapravo profesori na fakultetu ili odvjetnici različitih grana prava. I tek kad oni to odobre, to se vraća natrag stranci. Nekad znamo savjetovati stranci da doda još neka pitanja, da sazna još više svoja prava i što može ostvariti – detaljno objašnjava Petra.

Tena pojašnjava kako to nije dugačak postupak, ali ponekad i može biti – Ovisi koliki je broj pitanja. Dosta dugo to traje ako npr. Imamo pitanja različite tematike, pa je to kao nekoliko različitih slučajeva, pa zna potrajati dok nađemo odgovore na sva pitanja – kaže Tena.

Uz to, postoji i Opće pravo na informacije, to traje kraće, ako imate malo manje kompleksno pitanje, poput kako se pokreće tužba ili od čega se ona sastoji. To je kraći rok, od 3 do 4 dana. To isto ide na odobravanje, a studenti povratno nazovu stranke i pojasne im o čemu je riječ. Stranka može i sama nazvati njih, ako joj nešto nije jasno.

Također, važno je za napomenuti, da građani mogu doći u Zagreb u pravnu kliniku, mogu doći na vanjske poput ove bjelovarske ili mogu popuniti i online obrazac, za kojeg je identična procedura kao i za razgovor uživo. Mogu pitati sve što ih zanima – pojašnjavaju studentice i zaključuju da su one tu da pomognu građanima – Naš cilj je da olakšamo strankama. Mi smo prva stanica koja im može pojasniti i pomoći kaže Petra, a Tena pojašnjava – nekad samo trebaju osobu koja će im objasniti ili samo da treba malo popričati s nekim. Pa im i tu pomognemo i saslušamo ih – završava priču.

Inače, u Pravnoj klinici djeluje nekoliko grupa poput one za pomoć azilantima i strancima, ovršne, kaznene, obiteljske grupe i drugih. Pravna klinika surađuje s 12 gradova, a u Bjelovaru su od 2014. i tu su zaprimili do sad 143 predmeta. Po dolasku u Bjelovar, bude zaprimljeno između jednog i četiri slučaja. Samo prošle godine u pravnu kliniku stiglo je oko 1300 slučajeva prošle godine, a od 2010. godine otkako klinika djeluje, zaprimili su 18 300 predmeta. Idući dolazak u Bjelovar predviđen je za 15. prosinca, a buduće pravnike građani mogu potražiti u prostoru udruge invalida u Gundulićevoj ulici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!