Daruvarčani kreću u obnovu jedinog hipodroma u ovom dijelu Hrvatske, imaju velike planove

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Velike planove Daruvar ima za svoj hipodrom odnosno turističku atrakciju u kojoj mogu uživati domaćini i posjetitelji. Naime, Grad Daruvar želi obnoviti hipodrom za potrebe nastavka razvoja turizma jahanja i događaja te unaprjeđenja imidža područja kao atraktivne i kvalitetne turističke destinacije. Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček u razgovoru nam je rekao kako je ideja potekla od samog konjičkog kluba „Hrvatski Sokol Daruvar“ koji je nekada djelovao na prostoru Vukovija.

– Područje hipodroma i je prvotno bilo namijenjeno za konjičke sportove, a sada se tamo odvija terapijsko jahanje za djecu, a koriste ga i članovi kluba te svi zainteresirani. Cilj je hipodrom urediti, a s uređenjem se već i krenulo postavljanjem rasvjete. Nakon kvalitetnog uređenja, omogućit će se korištenje hipodroma ne samo za konjički sport nego i za sve pješake, trkače te rekreativce koji koriste hipodrom za vježbanje i jednostavno uživanje na svježem zraku – kaže gradonačelnik.

Treba reći da je cijeli hipodrom bio dio Poduzetničke zone Dalit.

– Stečajem je pripao banci, a mi smo, zahvaljujući dobroj suradnji s tvrtkom Bilavčić koja je dio kupila od banke, otkupili veći dio hipodroma od njih. Sve kako bi hipodrom bio Gradsko zemljište u funkciji sporta i rekreacije. Sve ovo što se sada događa i tek treba dogoditi je nadogradnja, a u planu je i projektna dokumentacija za dodatno uređenje sljedeće godine. Plan je da se u skoroj budućnosti na području hipodroma mogu održavati i neki veći koncerti, događanja i manifestacije. Smisao je da to bude višestruko iskorišten prostor – dodaje.

Za projektnu dokumentaciju Grad Daruvar ima spremnih 50 tisuća kuna za sljedeću godini dok se ostali iznosi budu znali ovisno o EU fondovima i postepenim planovima.

– Što se tiče same rasvjete, ona se radi zajedno s KK Hrvatski Sokol uz pomoć sponzora i zaljubljenika u konjički sport. Svakako bi rasvjetu trebali riješiti do kraja ove godine dok veće planove ostavljamo za iduću godinu. Još samo trebamo riješiti neke imovinsko pravne odnose s državom u vezi dvije do tri parcele, no možemo reći da je nekih 90 posto hipodroma u vlasništvu Grada – zaključuje Lneniček.

Kontaktirali smo one koji hipodrom i koriste, a to je spomenuti KK Hrvatski Sokol. Drago Hodak potvrdio nam je da će uređenje hipodroma biti od velikog značaja za klub, ali i sve posjetitelje.

– Apsolutno bi nam uređenje pomoglo. Mi imamo jednu tradiciju konjičkih natjecanja. Daruvarski hipodrom je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sigurno jedini, a u sjevernom dijelu Hrvatske još ga ima nekoliko gradova. Daruvar je nekada također imao hipodrom, a on je bio namijenjen za kasačke trke. Iako je tog sporta sada vrlo malo u Hrvatskoj, to ne znači da nema ljubitelja konja. Bili smo jedni od organizatora maratona od Bjelovara do Lipika, a u Daruvaru je bilo i održavanje prvih daljinskih utrka. Na samom hipodromu smo imali manifestacije u smislu kasačkih utrka, ali i onih pučkih u smislu druženja s konjima. Želimo to ponovno vratiti na daruvarski hipodrom – navodi Hodak.

Klubu znači i velika podrška Grada Daruvara jer se zajedničkim snagama nastoji stvoriti, kako kaže Hodak, određenu konjičku infrastrukturu.

– Želi se napraviti infrastruktura u smislu da se na hipodrom ne dolazi samo zbog uslužnog jahanja nego da ljudi mogu sa svojim konjima dolaziti i imati se gdje stacionirati – dodaje.

U sklopu hipodroma prvo se napravio otvoreni manjež odnosno vježbalište za konjičke sportove.

– Moram priznati da smo imali potporu naših gospodarstvenika. Napravili smo manjež 40 puta 20 gdje početnici mogu doći s posuđenim konjima ili na školu jahanja. Uz to, ove godine nam je u planu da osvijetlimo kasačku stazu dugu 850 metara koja se trenutno koristi za kondicionalno vježbanje konja, a u većoj mjeri je koriste i šetači te rekreativci. Plan je do kraja godine napraviti 25 rasvjetnih tijela na trkaćoj stazi. Kupili smo polovne bandere u Slavonskom Brodu zahvaljujući sponzoru Vladimiru Bijeliću iz Poljoprivredne zadruge Skočaj – kaže Hodak.

U zimskim mjesecima planira se projektiranja zatvorenih prostorija gdje bi se s konjima moglo doći pod krov dok je u konačnici cilj imati veliku halu za jahanje.

– Jahaća hala prema standardima mora biti minimalno 20 puta 40. No, to ćemo rješavati nakon građevinske dozvole i provjere putem kojih fondova možemo povući određeni dio sredstava. Vjerujemo da će projekt, kojim se dodatno ulaže u turistički dio grada, uspješno proći – zaključuje.

FOTO: Facebook KK Hrvatski Sokol Daruvar

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!