Pogodite u kojoj je županiji najviše obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uz poljoprivrednu proizvodnju se uglavnom veže Slavonija, posebice istočna kojoj se voli tepati da je hrvatska žitnica. Ipak, nisu slavonske županije te s najvećim brojem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Najviše aktivnih OPG-a je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

-Imamo oko 8.800 OPG-a, a slijedi nas Osječko-baranjska županija s 8.700 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – navodi Dražen Cerjanec, voditelj Službe za stručnu podršku Bjelovar Ministarstva poljoprivrede.

Ono što veseli je što se poljoprivredom počinje baviti sve više mladih, odnosno sve više ih preuzima OPG.

-Zadnjih godina se dosta primjećuje da se mladi sve više registriraju i preuzimaju OPG-e, postaju nositelji zbog određenih pozitivnih propisa i poticaja, a raste i broj žena nositeljica OPG-a, nije to postotkom veliki broj, ali raste u odnosu na prije – kaže Cerjanec.

U kategoriji mlađih poljoprivrednika je i Sven Perec koji na svom gospodarstvu u Šandrovcu uzgaja batat. Nakon što je uhodao proizvodnju, krenuo je i u preradu, pa proizvodi pet vrsta tjestenina pri čemu se izdvajaju one s batatom.

-Za tjesteninu od batata se prerađuje isključivo druga kategorija batata koju veletrgovci ne žele kupiti – tumači Perec koji ima tjesteninu s ljubičastim i narančastim batatom.

Kod samog batata je potražnja i veća nego što Pereci mogu uzgojiti, a i tjestenine su sve traženije. Batat uzgajaju na tri hektara, a pogon za preradu je kapaciteta tri tone suhe tjestenine mjesečno. Plan je širiti se.

-Plan je pronaći veletrgovca da možemo iskoristiti pun kapacitet pogona i eventualno se i širiti – otkriva Perec.

U bjelovarsko-bilogorskim okvirima OPG Perec nije tipičan OPG. No, ni prosječan bjelovarsko-bilogorski OPG nije jednak prosječnom hrvatskom. Bjelovarsko-bilogorski se uglavnom bave mješovitom proizvodnjom, a u porastu su voćarske kulture pri čemu se opet razlikujemo od ostatka zemlje.

-Voćarska kultura broj jedan u Hrvatskoj je orah, na drugom mjestu je lijeska, a treća je jabuka. Kod nas u županiji je kultura broj jedan lijeska koje imamo više od tisuću hektara, broj dva je orah, a broj tri je jabuka – navodi Cerjanec i dodaje kako se kod nas sadi i više šljiva nego u ostatku zemlje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!