Župan Marušić: Ovo su prioriteti našeg prvog proračuna u eurima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Članovi Županijske skupštine trebali bi u srijedu podržati donošenje prvog županijskog proračuna u eurima, onoga za 2023. godinu, prema kojemu se računa na 140 milijuna eura prihoda i otprilike jednako toliko rashoda. Prvi županijski euro proračun ima četiri prioriteta. Riječ je o razvoju inovativnog i održivog gospodarstva, podizanju kvalitete života na području čitave županije, zelenoj i digitalnoj tranziciji te kvalitetnom upravljanju Županijom.

Od brojnih stavaka proračuna, župan Marko Marušić ističe povećanje potpora za poduzetnike i obrtnike na dva milijuna kuna te povećanje subvencije u stočarstvu na 500 tisuća kuna.

„Idemo s izradom projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja Kapelica – Kaniška Iva, isplatit ćemo Božićnicu umirovljenicima, povećat ćemo satnicu za asistente u nastavi s 25 na 30 kuna. Također idemo s opremanjem dvorane Osnovne škole u Velikoj Pisanici, a taj projekt prijavili smo na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja od kojega očekujemo većinu novca”, ističe župan Marušić.
U planu proračuna je i financiranje dogradnje dvorane OŠ Slavko Kolar u Hercegovcu. Taj projekt inače planiran je u tri faze pri čemu je ona prva u iznosu od 3,5 milijuna kuna predviđena iduće godine.

Novost je da će Županija sufinancirati postavljanje solarne elektrane u OŠ Mate Lovraka u Velikom Grđevcu, a nastavit će se i stipendiranje studenata medicine s tri tisuće kuna mjesečno, kao i sa subvencijama liječnicima i medicinskom osoblju.

„Mislim da smo probudili optimizam jer smo jedina županija koja se može pohvaliti dolaskom većeg broja liječnika. Od kolovoza smo zaposlili 12 mladih liječnika, među kojima su i korisnici naših stipendija. Ono što me posebno veseli je da su liječnici stigli i u sredine u kojima ih nije bilo godinama, kao na primjer u Garešnički Brestovac, što je za svaku pohvalu”, naglašava župan Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!