Bjelovarski poduzetnici obradovali se računima za struju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski poduzetnici, ovisno o statusu njihovih računa za električnu energiju za listopad, dijele se u tri kategorije. U prvoj su oni koji još uvijek sa strijepnjom i nestrpljenjem čekaju poštara koji će im uručiti račun. Vlada RH, naime, donijela je početkom listopada mjere kojima je cijena struje zamrznuta na vrlo niskoj razini sve do kraja ožujka sljedeće godine, ali upravo zbog te izmjene kasne računi pa u nekim slučajevima, iako je već prosinac, još uvijek nisu stigli do krajnjih potrošača, u ovom slučaju poduzetnika. U sljedećoj kategoriji poduzetnici su kojima je došlo više računa za listopad, najmanje dva računa. Ponekad su uz oba računa došle obavijesti o stornu računa, a ponegdje samo je storniran samo jedan račun. I u jednom i u drugom slučaju poduzetnici su zbunjeni jer ne znaju vrijedi li koji od tih računa, treba li ih platiti i do kojeg roka ih platiti?

Treća, a izgleda i najmanje brojna skupina je ona u kojoj su stigli računi za listopad. Ta skupina poduzetnika ujedno se i najbolje osjeća jer, doista, račun za struju za listopad uvelike im je manji od onoga za rujan.

Na takvom računu iskazan je trošak električne energije bez mjera Vlade RH, potom ušteda koja se ostvaruje zahvaljujući pomoći Vlade RH i na kraju iznos s PDV-om koji treba uplatiti.

Konkretno, jednom bjelovarskom poduzetniku došao je račun za listopad u kojemu je trošak električne energije s PDV-om iznosio 3.500 kn, ali HEP-u treba uplatiti tek nešto više od tisuću kuna. Račun za struju tako mu je umanjen za čak 2.500 kn, što je direktna posljedica mjera Vlade RH.

Drugim riječima, da se Vlada RH nije „upetljala”, račun za struju za listopad bio mu čak 3,5 puta veći.

„Da mi je netko rekao da će me bilo kakav račun oduševiti, a kamoli za struju, ne bih mu vjerovao. Ovo je odlično”, govori nam poduzetnik i pokazuje račune za struju za prethodne mjesece. Najveći skok bio je u srpnju u odnosu na lipanj. U srpnju je platio 3.686 kn, a mjesec ranije „tek” 2.714 kn. Potom je u kolovozu račun iznosio 3.200 kn, a u rujnu 2.492 kn. Sve su to mjeseci koji su prethodili mjerama Vlade RH, ali pomoć je više nego očigledna.

Drugim riječima, oni poduzetnici koji su uspjeli preživjeti povećanje cijene struje od lipnja od rujna, sada su, barem što se toga tiče, na sigurnom. Od većih računa za struju ne prijeti im opasnost sve do kraja ožujka iduće godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!