Škole u BBŽ pozdravljaju uvođenje besplatnih obroka, no imaju li za to uvjete?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Saborski zastupnici ovih su dana jednoglasno pozdravili uvođenje besplatnih obroka u osnovnim školama dok je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio da će od iduće godine svaki školarac dobiti jedan besplatni obrok.

Sredstva za provedbu te mjere osigurana su u proračunu za iduću i projekcijama za 2024. i 2025. u godišnjem iznosu od 544,2 milijuna kuna, a besplatni će obroci biti osigurani za oko 311 tisuća učenika osnovnih škola.

U sljedećih nekoliko godina u prilagodbu i infrastrukturu osnovnih i srednjih škola, uključivo kuhinje i blagovaonice, planira se uložiti 650 milijuna eura kako bi se učenicima omogućio besplatni obrok, rekao je u srijedu državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Stipe Mamić.

Provjerili smo što o aktualnoj temi misle ravnatelji osnovnih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dok škole u općinama imaju kapaciteta te mogu osigurati obrok za sve učenike, veće škole u gradu suočit će se s brojnim problemima. Jedna od njih je II. Osnovna škola Bjelovar.

– Službeno od Ministarstva nismo dobili nikakvu obavijest, a sve što znamo saznali smo iz medija. Što se tiče naše škole, mi kapaciteta nemamo, kod nas sada jede između 520 i 530 učenika dok ukupno imamo 702 učenika. To znači da velika većina učenika jede u školi i naši kapaciteti su već sada do maksimuma popunjeni. Naši uvjeti u kuhinji su takvi da je naš kotao do vrha pun kada se primjerice kuha varivo i jednostavno kapaciteta za više kuhanih obroka nemamo. I da imamo financijska sredstva da kupimo veći kotao, opet ga nemamo gdje staviti, a tom problemu obavijestila sam i Grad Bjelovar – rekla je ravnateljica II. OŠ Bjelovar Ines Kapša.

Još uvijek se čekaju upute jer nad glavama su brojna pitanja i problemi koji bi mogli isplivati za samo mjesec dana.

– Zbog nedostatka uvjeta, pitanje je hoće li to biti kuhana hrana kombinirana sa sendvičima ili pekarskim proizvodima. Nemoguće je da obroci ostanu na ovoj razini kvalitete jer četiri dana u tjednu djeca jedu kuhane obroke, dosta ih jede i dobro jedu. Zapravo puno toga ne znamo kako će izgledati dok ne dođu upute, sada samo možemo nagađati i pretpostavljati koji se potencijalni problemi mogu pojaviti – dodaje Kapša.

Toliko problema neće imati Osnovna škola Veliko Trojstvo jer od ukupno 205 učenika, ne hrani se samo desetak učenika koji su mahom učenici iz predmetne nastave.

– Što se tiče područnih škola, svi učenici su nam bili uključeni u prehranu i do sada smo imali distribuciju toplih obroka po područnim školama. Tako u jednoj područnoj školi imamo i školsku kuhinju, a isto tako naša škola ima dovoljan broj kuharica. Sama ideja o besplatnoj prehrani za svu školsku djecu je po nama odlična, projekt se možda trebao započeti i prije jer sva djeca zaslužuju imati topli obrok – rekla je ravnateljica Sanja Vranješević.

Za razliku od II. OŠ Bjelovar koja će, zbog nedostatka kapaciteta, možda morati u svoj kvalitetni jelovnik ubaciti i ponešto nezdrave hrane, OŠ Veliko Trojstvo to je već učinila prema želji učenika. Ipak, učenici bi od iduće godine mogli ostati razočarani.

– Išli smo u izmjenu jelovnika od prošle školske godine. Uvažili smo zahtjeve naših učenika da, uz topli obrok, imamo nekada u jelovniku i sendvič, pizzu te burek. No, kako smo čuli prema dosadašnjim uputama, kompletni obroci će trebati biti kuhani. Možda ćemo razočarati u tom smislu učenike, ali morat ćemo ispoštovati sve ono što nam nalaže Ministarstvo – dodaje.

Većina učenika odabire školsku kuhinju i u Osnovnoj školi Mate Lovraka Veliki Grđevac.

– Imamo situaciju da od 171 učenika, trenutno se hrani njih 150. Potpuno smo spremni za uvođenje besplatne prehrane jer smo još ove godine dobili povećanje osoblja u kuhinji na pola radnog vremena. Mi već dugi niz godina prevozimo hranu u područne škole, a osoblje koje prevozi ima položeno sve potrebno za rukovanje hranom. Novost je i da smo ove godine uveli svaki dan kuhani obrok, izuzev nekih nepredviđenih situacija kada to ne možemo osigurati. Planiramo još od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražiti odobrenje za zapošljavanje kuharice na pola radnog vremena s obzirom na najavljeni povećani broj obroka. Imamo dovoljno posuđa kao i hermetički zatvorenog posuđa za prijevoz u područne škole. Smatram da smo mi spremni – rekla je Marina Balen, ravnateljica.

U srijedu je Vladimir Bilek iz Kluba nacionalnih manjina istaknuo da u nekim školama već funkcioniraju besplatni obroci zahvaljujući suradnji s lokalnim jedinicama, primjerice u Daruvarskom Brestovcu i Ljudevit Selu. Kontaktirali smo ravnatelja Češke osnovne škole Josipa Ružičke Končanica kojoj pripada Područna škola u Daruvarskom Brestovcu.

– Mi smo počeli s besplatnom prehranom učenika u područnim školama prije nekih desetak godina i to na zahtjev roditelja. Imamo uvjete što znači da svaka područna škola ima svoju kuhinjicu gdje se može djeci servirati jelo kao i oprati posuđe te ostalo što treba. Morali smo osigurati i prijevoz jela iz matične škole zato što se jelo kuha samo u matičnoj školi. Problem je u tome što za to morate imati poseban kombi, ali na sreću mi smo i to osigurali. Također imamo spremačice koje su pristale hranu poslužiti te oprati posuđe, ali one su naravno obvezne imati higijenski minimum. Imamo sve uvjete tako da nam neće biti problem poštivati nova pravila – rekao je ravnatelj Jaromir Vrabec.

U matičnoj školi u školskoj kuhinji se hrani čak 98 posto učenika.

– Skoro sva djeca jedu, a cijena obroka je jedan euro. Ne znam hoćemo li se dalje moći pokrivati jer cijene idu gore, ali dio koji predlaže Vlada da se sufinancira obrok deset kuna, to bi po meni bilo dobro. U svakom slučaju podržavamo – dodaje.

Svjesni su ravnatelji i ravnateljice da je ostalo premalo vremena za pripremu. Vrabec kaže da je za cijelu organizaciju besplatnog obroka u PŠ Daruvarski Brestovac trebalo godinu dana.

– Bojim se da se škole neće stići pripremiti i prilagoditi u svega par dana, a još su tu Božić i Nova godina. Neke matične škole imaju po nekoliko područnih škola, pitanje je kako će se jelo poslije drugog ili trećeg sata dostaviti u sve područne škole i tko će ga uopće dostavljati. Jako puno stvari treba osigurati, a bojim se da je to nemoguće u tako kratkom periodu – poručuje ravnatelj Vrabec.

Kako sada stvari stoje, za mjesec dana, kada će vrlo vjerojatno brojni problemi postati realnost, svi će biti pametniji, a probleme rješavati jedan po jedan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!