Sve poskupljuje, hoće domovi za starije u BBŽ biti iznimka?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/ŠANDROVAC – Inflacija i poskupljenja nagrizli su poslovanje domova za starije u županijskom i gradskom vlasništvu. Cijene svega, žale se ravnatelji, idu u nebo, pa ni oni ne mogu više po starom već će svoje cijene morati povećati za najmanje dvadeset posto. To su najavili u Sisku, isto razmatraju u Osijeku, a ni bjelovarsko-bilogorski se ne mogu oduprijeti. U tom je društvu i Dom za starije i nemoćne osobe Šandrovac u kojem je poskupljenje već gotova stvar i s prvim danom sljedeće godine prosječna cijena će s 3.700 ‘skočiti’ na 4.200 kuna. Ipak, nezadovoljnih tom odlukom nema.

-Moram priznati da sam očekivao da će više komentirati kada smo poslali obavijesti, ali nije nitko nazvao ni pitao zašto smo digli cijene. Vjerojatno i korisnici i njihova djeca razumiju da je sve poskupjelo – kaže ravnatelj šandrovačkog doma Damir Kolar.

Oni s još uvijek aktualnim cijenama više ne mogu izdržati i to unatoč tome što im kao javnoj ustanovi kojoj je vlasnik Općina Šandrovac, kako kaže Kolar, ‘nije cilj ganjati profit’. No, bez podizanja cijene bi mogli završiti u minusu.

-Namirnice su nam poskupjele 15 do 20 posto, električna energija je poskupjela duplo, ali nam je država dala mogućnost da do kraja ožujka imamo cijenu praktički kao kućanstva što nam znatno pomaže kao i četiri tisuće kuna subvencije kroz 12 mjeseci tako da smo sa strujom skoro na nuli, ali nam je plin u odnosu na 2020. poskupio dva puta. Nešto što smo plaćali sedam tisuća, sada plaćamo 14 tisuća, ali zadovoljni smo da nije tri puta skuplje – opisuje borbu s računima ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Šandrovac.

O cijenama usluga tek treba odlučiti Upravno vijeće Doma za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković Daruvar, ali kako neslužbeno doznajemo i njihove će cijene poskupjeti. Hoće li val poskupljenja zahvatiti i Dom za starije osobe Bjelovar koji je županijska ustanova ne znamo jer ravnateljica Sanela Mlatilik o tome šuti. Na naš upit je tek rekla kako za sada ne bi izlazila s nikakvim izjavama jer je mandat preuzela 21.11. te se još uvijek upoznaje sa stanjem. Sada se u tom domu primjerice jednokrevetna soba s balkonom plaća 2.910 kuna, dvokrevetna bez balkona 2.660, a za apartman za dvije osobe se mora izdvojiti 5.400 kuna mjesečno. No, svakako treba reći da je Dom za starije osobe Bjelovar svoje cijene za 15 posto podigao još u listopadu prošle godine i to nakon što su cijene za po deset posto poskupjele i u 2020. i u 2019., dakle ukupno u tri godine za 35 posto. Hoće li sljedeće godine još jednom posegnuti za tom nepopularnom mjerom za sada nije poznato.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!