Župan Marušić: “Bili smo toliko zaduženi da nam banka ne bi dala kredit ni za zamijeniti prozor”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na sjednici Županijske skupštine u srijedu većinom glasova prihvaćen je konsolidirani proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za iduću godinu u visini od 140 milijuna eura koji je, istaknuo je župan Marko Marušić, ostvariv i, u okviru mogućnosti, razvojan. Prvi je to proračun u eurima i odnosu na ovogodišnji proračun veći je 103 milijuna kuna.

Župan je naglasio da je Županija bila zadužena više od 40 posto zbog čega je ostalo malo prostora za razvojnu komponentu, no otkako je Vlada RH preuzela kredit za izgradnju nove bjelovarske bolnice, ta je zaduženost vraćena u normalne okvire te je sada niža od 20 posto.

„Da smo htjeli zamijeniti prozor na zgradi županije, banka nam ne bi dala kredit”, slikovito je opisao financijsko stanje Županije od prije godinu i pol dana kada je preuzeo vlast.

„Uspjeli smo sanirati zdravstveni sustav županije kojemu je prijetio kolaps, na što se sada olako gleda. U novom proračunu udvostručili smo potpore za poduzetnike i obrtnike s milijun na dva milijuna kuna jer nam je gospodarstvo pokretač razvoja. Nastavljamo brinuti o našim poljoprivrednicima i pritom dižemo subvencije sa 300 na 500 tisuća kuna, a važan nam je i projekt navodnjavanja koji planiramo u suradnji s Hrvatskim vodama u visini od 2,2 milijuna kuna”, naveo je župan Marušić neke od značajki proračuna za iduću godinu.

Mladi liječnici

Dodao je i da je Bjelovarsko-bilogorska županija jedna od rijetkih, ako ne i jedina županija u Hrvatskoj koja bilježi porast broja mladih liječnika.
„Od početka godine 28 mladih liječnika zaposleno je u županijskim zdravstvenim ustanovama, a ambulante u nekim općinama dobile su liječnike nakon što ih nisu imale desetak i više godina”, istaknuo je župan. Spomenuo je i da će se studenti medicine nastaviti stipendirati s tri tisuće kuna mjesečno.

Važna je novost i uvođenje Božićnica za umirovljenike s niskim mirovinama od stotinu kuna, za što je planiran iznos od pola milijuna kuna.

Oporbena vijećnica Dubravka Dragašević smatra da proračun nije razvojan s obzirom da više od 55 posto proračuna odlazi na plaće, a pročelnica za obrazovanje Andrea Prugovečki – Klepac pojasnila je da su u konsolidirani proračun uvrštene plaće ne samo zaposlenika Županije, nego i svih ustanova čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija. Pročelnica za financije Suzana Raguž istaknula je da su plaće zaposlenika Županije vrlo blizu minimalnih i da se nisu dizale još od 2006. godine te da je krajnje vrijeme da se usklade jer u suprotnom prijeti opasnost od odlaska djelatnika.

Bivši župan Damir Bajs smatra da postoji način da se proračun poveća te da postoje mogućnosti da se projekti kandidiraju, a da se sredstva za provedbu osiguraju naknadno.

„Vi ste započeli projekte, ali netko ih treba i platiti. Lako je bilo početi nešto bez osiguranih sredstava i upuštati se u neke stvari, ali to je bio jedan sustav vođenja županije. Mi se ne ponašamo tako nego potpuno drukčije i zbog toga su nam građani dali povjerenje”, odgovorio je župan Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!